rukometni euro

Zašto je Duvnjak najveće blago Hrvatske i Červarov najveći problem

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija je u trećem kolu skupine A u Grazu s 24:21 pobijedila Srbiju i s maksimalnim učinkom izborila je drugi krug.

Bila je ovo izuzetno zanimljiva i uzbudljiva utakmica s obzirom na činjenicu da je dvoboj bio lišen rezultatskog imperativa. Naime, Hrvatska je kolo prije osigurala prvo mjesto i prijenos oba boda u drugi krug, dok Srbija ni pobjedom nije mogla izbjeći zadnje mjesto u skupini.

Srbija je odigrala daleko najbolju utakmicu na turniru, pružila je fantastičan otpor Hrvatskoj, držala ju je u šaci 40 minuta, ali ipak nije mogla izdržati. Čudesni Duvnjak i nevjerojatni Marin Šego kreatori su još jedne pobjede. Marin Šego je upisao nevjerojatnih 15 obrana (43 posto), a Duvnjak je u nastavku uništio Srbiju.

Najbolja utakmica Srbije u posljednjih nekoliko godina, Šego spašavao od potopa 

Otpisana, prežaljena i oplakana Srbija protiv Hrvatske odigrala je ne samo najbolju utakmicu na ovom turniru već najkvalitetniju ove generacije. Srbija se nije prepala Hrvatske čak ni kad su Červarovi igrači vrlo brzo otišli na +3. Srbi su uporno igrali svoju igru, a Hrvatska je nestala s terena. U napadu se previše griješilo, nije bilo ideje, protok lopte je bio jako spor, a Cupara na vratima Srbije fantastičan. U 18. minuti Domagoj Duvnjak je izašao na zasluženi odmor. U tom je trenutku Hrvatska vodila 7:6. Do kraja poluvremena je zabila još samo 1 gol. Punih 12 minuta hrvatski igrači nisu znali kako probiti Cuparu. Nevjerojatno, ali istinito, Hrvatska je nakon 30 minuta protiv jedne od najlošijih ekipa Eura zabila samo osam golova. Da večeras čudesni Marin Šego nije skidao zicere, sedmerce, Srbija bi na odmor otišla s većom razlikom od +2 (10:8).

Povratak Duvnjaka i preokret Hrvatske

Uoči ove utakmice brojni stručnjaci tražili su od Červara da odmori Duvnjaka, da ga barem večeras poštedi. U nastavku turnira čekaju nas najmanje još tri utakmice, a uđe li Hrvatska u polufinale, još dodatne dvije. Puno puta do sada Hrvatska je plaćala ceh umoru i ozljedama Domagoja Duvnjaka. Protiv Srbije nije trebalo biti tako. Dule je trebao biti na klupi, a njegovo mjesto isturenog u obrani 5-1 trebao je pokrivati David Mandić. Međutim, nije išlo. Červar nije želio izgubiti od Srbije, želio je s pobjedom otići u Beč, a to nije mogao napraviti bez Duvnjaka. Dule je u nastavku odigrao jednu od svojih najzrelijih partija u reprezentativnoj karijeri. Na stranu pet golova uz stopostotni učinak. Način na koji je sredinom nastavka uništavao srpske napade, krao lopte i asistirao za čiste golove bio je impresivan.

Duvnjak je najveće Červarovo blago i njegov najveći problem

Duvnjak je i večeras dokazao da je najveće Červarovo blago, ali i njegov najveći problem. Červar i ova Hrvatska su bez Duvnjaka nemoćni. Protiv Srbije je prošlo, no sad dolazi drugi krug i puno jači protivnici. Sjetimo se kako je to izgledalo prije dvije godine u Splitu na Euru kad se Dule ozlijedio upravo protiv Srbije ili koliko je Hrvatska bila nemoćna u polufinalu SP-a 2013. protiv Danske kad je Duvnjak bio bolestan. Hrvatska previše ovisi o jednom igraču, a bez obzira na to kako se taj zvao, u rukometu je na ovakvoj razini natjecanja tako nemoguće osvajati medalje. Želi li Hrvatska do polufinala, a onda i do postolja, netko će morati dati ruku Duli.

Pri tome ne mislimo samo na sjajnog Marina Šegu.

Rezultati by SofaScore

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz rukometni Euro i Hrvatsku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

*Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om, te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.