Zastrašujuće je kakvu bi momčad Jakirović mogao složiti iduće sezone

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

NAKON što je osvojio duplu krunu Dinamo željno iščekuje dvije stvari. Prva je finale Lige prvaka u kojem će svim srcem navijati za Real protiv Borussije. U slučaju da madridski klub osvoji 15. naslov prvaka Europe, Dinamo će imati direktan plasman u play-off fazu kvalifikacija za Ligu prvaka, što znači da će mu europska sezona početi mjesec dana kasnije i da će imati osiguranu minimalno grupnu fazu Europa lige i između 13 i 15 milijuna eura prije nego što odigra ijednu euroutakmicu.

Druga stvar je Europsko prvenstvo, koje bi moglo odrediti sudbinu nekih igrača u smislu prodaje ili ostanka, a prije svega se to odnosi na Brunu Petkovića. Plavi su uspješno izgurali sezonu iako su uoči i početkom nje ostali bez tri reprezentativca, ali generalni konsenzus navijača i struke je da treba pojačanja na nekoliko pozicija.

U tom smislu će mu posao olakšati i to što nekim igračima koji su posuđeni i na koje se ne računa istječe ugovor i neće više biti financijski teret. No kao i prethodnih godina, Dinamo ima i goleme rezerve unutar ekipe. Ako ih uspješno otključa i iskoristi, bit će mnogo jača momčad prije nego što dovede ijednog igrača.

Razvoj dvojice dijamanata treba biti jedan od glavnih prioriteta sezone

Iako se često provlači teza da Dinamo nakon Martina Baturine "neće imati nikoga za prodati", to je poprilično hrabra izjava. Petar Sučić doživio je velik proboj na scenu, odigrao je vrlo dobru sezonu i ušao u širi krug hrvatske reprezentacije.

Osim njega, koji je već prvotimac ili bar dio uže rotacije, Plavi imaju još barem dva sjajna mlada igrača čiji bi razvoj trebao biti jedan od prioriteta u idućoj sezoni. To su Luka Stojković i njegov imenjak Vrbančić.

Stojković je stigao u klub prošlog ljeta kao jedan od najvećih hrvatskih talenata. Već u prvih par kola u Lokomotivi je pokazao sjajnu formu i dao dva gola te je dvaput asistirao suigračima. Nažalost, prije nego što je odigrao ijednu prvenstvenu minutu za Dinamo, doživio je tešku ozljedu te bio van pogona do kraja SuperSport HNL-a.

Sergej Jakirović ove je sezone stalno miksao na desnom krilu poslije odlaska Luke Ivanušeca. Gabriel Vidović velik dio sezone krpao je tu poziciju koja mu nije primarna, a konkurencija se zaoštrila tek dolaskom Arbera Hoxhe. Vidović je Dinamu vjerojatno preskup u ovom trenutku, što bi moglo otvoriti velike razvojne minute 20-godišnjem Stojkoviću.

Uz to, Dinamo ima opciju otkupa ugovora i Lukasa Kačavende, koji je propustio sezonu zbog ozljede, ali u ovom trenutku nije jasno kako će maksimirski klub postupiti u njegovom slučaju. Kada bi se sreća s njihovim ozljedama okrenula tako da se u potpunosti oporave, potencijalni tercet iza napadača Kačavenda-Baturina-Stojković zvuči strašno moćno.

Grafika: Sofascore

Vrbančić je veći dio sezone imao dvojnu registraciju pa je igrao u drugoj ligi za Dubravu, ali je pred kraj prvenstva dobio šansu i u Dinamu te oduševio navijače. On je ove sezone nastupio u četiri prvenstvene utakmice za Dinamo i triput u Kupu, u kojem je zabio dva gola. Za Dubravu je nastupio 11 puta i zabio gol u pobjedi 2:0 protiv Zrinskog, koji je favorit za ulazak u SuperSport HNL.

Dečko iz Gajnica Dinamovo je dijete, a u Maksimir je kao 11-godišnjak došao iz Ponikva. Vrbančića je prvoj momčadi lani priključio Ante Čačić, a na ljetne pripreme uoči ove sezone poveo ga je Igor Bišćan. Plan je bio da ga se postepeno uvodi u momčad, ali Dinamo se borio za naslov i nije mogao razvijati mlade igrače kako to obično radi. Očekuje se da će iduće sezone igrati važniju ulogu.

Osamnaestogodišnji veznjak pokazao je ubrzanu adaptaciju na seniorski nogomet, a u teoriji je igrač profila kakav upravo najviše nedostaje Dinamu - osmica koja se diže visoko, dolazi u završnicu i opasna je pred suparničkim golom. On može biti ono što je u tom segmentu igre bio Arijan Ademi prije nego što su godine učinile svoje.

Rog je pokazao da je klasa vječna, a Dinamo ima još municije

Još jedan iz plejade ozljeđenika povratnika je Marko Rog. On je, doduše, stariji od spomenutih igrača, ali se dokazao i na međunarodnoj sceni i u reprezentaciji, gdje je imao sjajnih utakmica.

U finišu sezone protiv Rijeke je uspio uloviti 20 minuta, a protiv Slaven Belupa i cijelo poluvrijeme te je s nekoliko poteza pokazao da može biti ogromno pojačanje za Dinamo. Plavi su brojem opcija tanki u veznoj liniji i pravi Rog legao bi Jakiroviću kao as na desetku.

Tu su i drugi igrači koji su u pojedinim dijelovima sezone imali važnu ulogu i sjajno igrali, ali su zbog ozljede i/ili forme pali u drugi plan. Ronael Pierre-Gabriel pokazao je motoričnost i moć kakvu ne viđamo često u SHNL-u, a Bulatovi prekidi mogu biti vrlo vrijedno oružje za Dinamo, posebno u Europi protiv jačih suparnika.

Dinamo je ove sezone imao puno nesreća s ozljedama i previše mrtvog kapitala u kadru, zbog čega su se i nositelji igre često raubali preko svake mjere. Ako se samo polovina spomenutih igrača oporavi i bude na zadovoljavajućoj razini, Dinamo će biti osjetno jači nego prošle sezone prije ijednog ulaznog transfera.

Moguća Dinamova rotacija iduće sezone, bez ozljeda:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.