NBA

Završio najneobičniji NBA draft, Michael Jordan uzeo igrača o kojem se najviše govori

Foto: Getty Images / Guliver Images

ZAVRŠIO je najneobičniji draft u NBA povijesti. Pet mjeseci nakon uobičajenog termina franšize su odabrale buduće zvijezde NBA lige, a večer je bila puna iznenađenja nakon prva tri picka. 

Draftiralo se virtualno zbog pandemije koronavirusa, a većina igrača zbog toga nije igrala još od ožujka.

Minnesota Timberwolvesi uzeli su Anthonyja Edwardsa kao prvog na draftu, 193 centimetra visokog beka šutera sa sveučilišta Georgia. Edwards je tzv. siguran izbor na draftu koji nije bogat povijesnim talentima, ali Edwardsa se uspoređuje s Donovanom Mitchellom, zvijezdom Utah Jazza, i predviđaju mu se All-Star nastupi. Prije nego što mu je pandemija prekinula sezonu u ožujku na Georgiji, Edwards je u prosjeku imao 19.1 poen uz 5.2 skoka i 2.8 asistencija.

Drugi su birali Golden State Warriorsi i, unatoč nekim najavama kako su bili impresionirani Izraelcem srpskog podrijetla Denijem Avdijom, odabrali su 216 centimetara visokog centra Jamesa Wisemana. Ovo je logičan izbor jer u ekipi u kojoj se već nalaze Steph Curry, Klay Thompson i Draymond Green nedostajao kvalitetan centar, a Wiseman je fizički najspremniji igrač na draftu za doprinos NBA ekipi od prvog dana. 

Bio je velika srednjoškolska zvijezda, ali upao je u pravne probleme na sveučilištu Memphis zbog 11.500 dolara koje je trener Penny Hardaway platio kako bi mu pomogao u selidbi, čime je prekršio stroga NCAA pravila. Birokracija i suspenzije koje su uslijedile limitirale su ga na samo tri utakmice, nakon čega je u prosincu odlučio otići s koledža i pripremati se za draft. U te tri utakmice 19-godišnjak je imao prosjeke od 19.7 koševa, 10.3 skoka i 3.0 blokade.

Najintrigantnijeg igrača uzeo Michael Jordan

Charlotte Hornetsi u vlasništvu Michaela Jordana potom su kao trećeg izabrali LaMela Balla, najmlađeg iz kontroverzne Ball obitelji, najviše zbog njegovog oca LaVara. Možda i najintrigantniji igrač drafta, 201-centimetar visoki playmaker napadački već sada izgleda spremno za NBA, uz sjajan pregled igre, brz prvi korak i odlično završavanje s obje ruke pod kontaktom oko obruča. Najviše se mora poboljšati u obrani, što bi morao napraviti zahvaljujući sjajnim fizičkim sposobnostima, no mnogi ga vide kao najboljeg igrača na ovom draftu. Prošle sezone LaMelo je igrao u australskim Illawarra Hawksima i u 12 utakmica postizao 17 koševa, 7.4 skoka i 6.8 asistencija, a slavni australski centar hrvatskih korijena Andrew Bogut za njega je rekao da su mu razigravačke sposobnosti već na visokoj NBA razini.

Iznenađenja od četvrtog picka

Potom su krenula iznenađenja. Chicago Bullsi su odabrali krilo Patricka Williamsa. Mnogi su mu predviđali izbor na kraju lutrije, no Williams je navodno skočio ovako visoko zbog procesa prije drafta pri čemu je oduševio NBA ekipe u vježbama i intervjuima. Ima 2 metra, najavljuje se kako će biti klasičan igrač koji puca trice i igra obranu, no šut mora popraviti, dok je obrana na nivou.

Peti pick je Isaac Okoro kojeg su uzeli Cleveland Cavaliersi, odlična trojka koja ima sve osim šuta i koncepcijski paše u ekipu u kojoj su glavni mladi bekovi Colin Sexton i Darius Garland.

Šesti izbor je novo iznenađenje, Atlanta Hawksi su uzeli Onyeka Okongwu. Ovaj snažni centar dolazi u ekipu koja već ima defenzivnu okosnicu u Clintu Capelli pa nije sigurno kako će pronaći minute u prvoj sezoni.

Potom su Detroit Pistonsi odabrali playmakera Killiana Hayesa iz Francuske, a dok se radi o modernom pravom playmakeru, Hayesov uspjeh će ovisiti o tome hoće li razviti šut dovoljno dobar za NBA razinu.

New York Knicksi su kao osmog uzeli krilnog centra Obija Toppina, Washington Wizardsi kao devetog Denija Avdiju, iako su ovom izraelskom krilnom centru srpskih korijena prognozirali i top pet izbor, a 10. su Phoenix Sunsi iz nekog razloga uzeli centra Jalena Smitha, iako već imaju dva jako dobra centra u Aronu Baynesu i Deandreu Aytonu.

Od ostalih pickova izdvajamo 17. izbor Oklahoma City Thundera koji su uzeli Alekseja Pokuševskog iz Srbije. 214 centimetara visok igrač koji igra na krilnim pozicijama nije proizvod ABA lige, s 15 godina je otišao u Olympiacos, a prošle sezone je igrao za njegovu B momčad u drugoj ligi. Tek mu je 18, odličan je šuter i izuzetno pokretljiv za svoju visinu, ali i previše tanašan te će morati ojačati prije nego što bude spreman za NBA parkete. Jedini je Europljanin u prvoj rundi drafta uz Avdiju i Hayesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.