Žalba nakon Karlovićevog maratona: Treba li promijeniti pravilo koje živcira mnoge tenisače?

Foto: Getty Images

"Slažem se s onima koji smatraju da bi trebalo skratiti peti set. Igrati ovako duge mečeve bez tie-breaka je potpuna ludost", rekao je Argentinac Horacio Zeballos nakon što je izgubio meč 1. kola Australian Opena od Ive Karlovića 6:7, 3:6, 7:5, 6:2, 22:20.

Iako ispada da traži opravdanja za poraz Zeballos, zapravo, nije jedini koji je predložio da i ostali Grand Slamovi, poput US Opena, u peti set uvedu tie-break.

Dugi, epski mečevi, poput onog Johna Isnera i Nicolasa Mahuta u 1. kolu Wimbledonu 2010. godine gledateljima su vrlo zanimljivi, no igrače nekad iscrpe i preko maksimuma, a tenis koji se igra nakon, recimo, 15:15 često kvalitetom bude loš.

Primjerice, nakon što je pobijedio Mahuta u tom epskom meču 6:4, 3:6, 6:7, 7:6 70:68, John Isner je u sljedećem kolu Thiemu De Bakkeru u tri seta uzeo pet gemova.

"Jedva sam stajao na nogama. Dobio sam žuljeve i boljelo me cijelo tijelo. Ne mogu reći da sam umirao na terenu, ali sam znao da nemam nikakvih izgleda nakon onog maratona", rekao je nakon tog meča Isner.

Karlović i Zeballos odigrali su meč s najviše gemova u povijesti Australian Opena. Rekord su, do jučer, držali Andy Roddick i Younes El Aynaoui. Amerikanac je u četvrtfinalu te 2003. slavio 4:6, 7:6, 4:6, 6:4, 21:19, no u polufinalu je glatko izgubio od Rainera Schüttlera u četiri seta.

I on se nakon meča žalio da nije imao snage, da se ozlijedio zbog golemog umora i da nije mogao ozbiljno igrati protiv Nijemca.

Jedini turnir koji ima tie-break petog seta je US Open. Amerikanci su ga uveli 70-ih godina jer nisu željeli da im dugi mečevi remete televizijski program. Iako brojni teniski fanovi upravo zato ne vole US Open, tenisači nisu protiv te odluke.

"Mislim da je to super jer je taj turnir po tome poseban. Ali, isto tako, ne znam kako bi navijači doživjeli da i drugi Grand Slamovi to uvedu. Iako, nešto bi morali promijeniti jer ovi superdugi mečevi su, vjerujte, strašno naporni", rekao je prošle godine John Isner.

"Super je kad rezultat bude 12:12, 18:18 ili 20:20, naravno da je ljudima to zanimljivo gledati. No svakim dodatnim gemom, igračima koji se nađu u tim situacijama ne mogu se dovoljno odmoriti za sljedeći meč i normalno nastaviti turnir. To su strašni napori, igrati četiri, pet sati, držati koncentraciju i fizičku spremu", rekao je Roger Federer nakon što je u finalu Wimbledona 2009. godine pobijedio Andyja Roddicka 16:14 u petom setu i iznio zanimljiv prijedlog:

"Možda ne bi bilo loše uvesti tie-break kod rezultata 12:12. To bi bio dobar kompromis".

Pravila su takva kakva jesu, no i ona se mogu mijenjati. Davis Cup je uveo tie-break u petom setu, neki Grand Slamovi navodno također razmatraju tu opciju. Što vi mislite?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.