Zemlja od 54 tisuće stanovnika senzacionalno ima klub u europskim natjecanjima

Foto: EPA

KI KLAKSVIK ispisao je povijest Farskih otoka postavši prvi klub iz te zemlje koji se uspio plasirati u grupnu fazu nekog UEFA-inog natjecanja. Senzacija kvalifikacija jesen će provesti nastupajući u Konferencijskoj ligi isto kao i, primjerice, hrvatski prvak Dinamo. 

Iako dolazi iz grada s 5000 žitelja i sa stadiona koji ima 1200 mjesta, prvak Farskih otoka svoje domaće utakmice u Europi morao je u kasnijoj fazi igrati na nacionalnom stadionu u Torshavnu, na kojem je nastavljen čudesan niz uspjeha kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

U prvom pretkolu za Ligu prvaka KI je pobijedio Ferencvaroš s ukupnih 3:0, u drugom bio bolji od švedskog Häckena na jedanaesterce, a onda u trećem na uzvrat u Molde odnio senzacionalnih 2:1. Izgubio je tu utakmicu 2:0 i pokušao se kvalificirati u Europa ligu. 

Po danu na posao, navečer po spektakl

Niti moldavski Sheriff nije uspio do pobjede na Farskim otocima, ali je nakon 1:1 na strani pobijedio 2:1 kod kuće i spustio KI u Konferencijsku ligu, gdje sad čeka ždrijeb i priliku za uspješan nastavak svog europskog puta. 

Ogroman je to uspjeh za klub u čijoj momčadi ima igrača koji su profesionalci, ali i onih koji nogomet kombiniraju sa svakodnevnim poslovima ili fakultetskim obavezama. Poput Arnija Frederiksberga koji je u kvalifikacijama za Ligu prvaka postigao šest golova, a koji je zapravo direktor jednog poduzeća. Ili Renea Joensena, električara.

Njih i ostale u momčadi o kojoj piše i UEFA na svojim stranicama ukomponirao je Magne Hoseth, nekadašnji napadač Moldea i strijelac 118 golova u 364 utakmice za taj klub.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.