Žrtva monstruoznog driblinga Johana Cruyffa: "Smijao sam se, ništa drugo nisam ni mogao"

Foto: Screenshot YouTube

NAKON što je svojim odlaskom u crno zavio nogometni svijet, isti taj se s nostalgijom i sjetom prisjeća bogatog nasljeđa koje je nogometu ostavio veliki Johan Cruyff.
 
Jedan od trenutaka koji će svakako ostati u pamćenju svim ljubiteljima nogometne igre je i čuveni Cruyffov dribling na utakmici Nizozemska – Švedska na Svjetskom prvenstvu u Zapadnoj Njemačkoj 1974.
 
Nizozemska je tada na krilima Johana Cruyffa igrala nevjerojatan nogomet i činilo se da im nitko ništa ne može. Ipak, u finalu Nijemci su bili bolji i taj poraz Nizozemske smatra se jednim od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa.
 
Do tog finala protivnici su s lakoćom padali, a jedna od rijetkih ekipa koja je Cruyffu pružila dostojan otpor bila je Švedska. Skandinavci su izborili 0:0, no jedan trenutak s te utakmice ušao je u povijest.
 
Johan Cruyff primio je jednu loptu na lijevoj strani. Ispred njega je bio branič Švedske Jan Olsson. Nizozemac je stao, a onda je naglim trzajem i fintom petom izbacio nesretnog Šveđana, koji je otišao u prazno.
 

''Poslije utakmice pogledao sam se sa suigračima. Počeli su se smijati, a onda i skupa s njima. Smijao sam se tada, smijem se i sada, zaista je bilo smiješno. Bio je igrač svjetske klase'', rekao je Olsson, prisjećajući se legendarnog Nizozemca, pa je dodao:
 
''Davao sam svoj maksimum, no nikad nisam bio igrač svjetske klase. Zajedno smo se smijali u svlačionici jer smo znali o kakvom se igraču radi. A i što smo drugo mogli nego se smijati.''
Olsson je rekao da je puno puta pogledao čuveni dribling.
 
''I dalje mi nije jasno kako je ono izveo. Bio sam uvjeren da ću mu uzeti loptu, i dalje mi ništa nije jasno. Svaki put kad gledam taj snimak, uvijek mislim da ću uzeto loptu, siguran sam u to, i svaki put me iznenadi. Sretan sam što sam dio tog trenutka, makar sam ispao smiješan.''
Olsson i Cruyff susreli su se poslije još tri puta.
 
''Svaki put kad bi on primio loptu ja bih pomislio. Molim te, nemoj to napraviti ponovno. Znao sam u tom trenutku da će taj detalj postati slavan. Nakon toga svi su me pamtili zbog toga. Čak me i roditelji znaju zezati. Nema veze, ponosan sam što sam bio tamo. 18 godina sam igrao vrhunski nogomet, no nikad nisam vidio nešto slično'', rekao je Olsson, koji je rekao kako nema ni jednu zajedničku uspomenu s Cruyffom, no da mu i ne treba, jer sve čuva u sebi:
 
''Nemam niti jednu fotografiju, ali ne želim ih. Sve čuvam u srcu i mislima. Imao sam zadovoljstvo da ga poznajem. Veliki igrač, trener i gospodin. Imao je sve.''
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.