Zubac objasnio kako mu je hrvatska reprezentacija pomogla da se pripremi za NBA

Screenshot: YouTube / LA Clippers

IVICA ZUBAC ovog je ljeta potpisao ugovor karijere koji mu garantira 58.6 milijuna dolara u tri sezone, odnosno gotovo 20 godišnje, počevši od 2025. te s istekom 2028. godine. U LA Clippersima je još od 2019., kad su ga razmijenili gradski rivali Lakersi, s kojima je 2016. započeo karijeru.

Većinu vremena u Clippersima proveo je s Kawhijem Leonardom i Paulom Georgeom, koji su stigli nekoliko mjeseci nakon njega, a lani im se pridružio i James Harden. George je ovog ljeta prešao u Philadelphiju, a Russell Westbrook u Denver. Stoga Zubac očekuje veću napadačku ulogu i s 27 godina je zreo za sezonu karijere.

O svemu tome govorio je na Media Dayu Clippersa, službenom početku priprema za novu sezonu. Dotaknuo se i hrvatske reprezentacije rekavši da ga je uloga u njoj bolje pripremila za ono što ga čeka u novoj sezoni, u novoj dvorani Intuit Dome izgrađenoj kako više ne bi morali dijeliti dvoranu s Lakersima.

Što Vam znači produljenje ugovora s momčadi u kojoj ste skoro od početka karijere?

Puno mi znači, želio sam ostati ovdje, u Los Angelesu sam od 2016., a u Clippersima od 2019. Tu se osjećam kao kod kuće, želim ostati što je dulje moguće, tako da mi te četiri nove godine ugovora puno znače.

Bez Georgea i Westbrooka u sastavu, očekujete li veću napadačku ulogu u momčadi?

Da.

Kako će to izgledati?

Dobar sam na postu i to je nešto što mogu raditi češće, ugodno se osjećam u tome. Trebam biti strpljiv kad dobijem loptu dolje, uzeti vremena, koristiti tijelo, snagu i visinu.

Hoćete li šutirati trice?

Što želite da kažem?

Želim da kažete "da".

U redu, da. Šutirat ću puno više trica. Na treningu (smijeh).

Jedan ste od vođa momčadi, pogotovo u obrani. Kako ćete održavati odgovornost kod suigrača?

Mislim da kao centar u ovoj ligi uvijek moraš pričati u obrani, osigurati da dečki znaju što trebaju raditi i koga pokrivati, kao posljednja linija obrane koja vidi sve. Pomoći novim dečkima da pohvataju ono što smo radili i kako smo igrali posljednjih godina. 

Braniti obruč i dovršiti defenzivnu akciju skokom, što nam je lani bio problem. U napadu raditi isto što i dosad, samo biti agresivniji i imati bolji tajming kada ću tražiti loptu i kažnjavati niže protivnike.

Koliko je važno imati novu arenu?

Super je imati nešto svoje. Puno će pomoći u rasporedu, nećemo imati toliko ranih utakmica kao prije, a pomoći će i to što je dvorana za trening na istome mjestu. Manji je i promet.

Kako vidite prvu utakmicu u novoj areni, što želite pokazati navijačima?

Momčad koja naporno radi, koja se brani najbolje što može, koja daje sve od sebe na terenu, žrtvuje se i igra kao momčad. Nadam se da će to učiniti navijače ponosnima.

Koliko se veselite jačanju veze s Jamesom Hardenom?

Puno, bio sam sretan kad je dobio novi ugovor. Lani smo dobro funkcionirali, puno smo radili nakon treninga. Mislim da ćemo ove sezone napraviti idući korak, prošla sezona puno nam je pomogla.

Harden je rekao da je uzbuđen što ćete biti bolji ove sezone. Koliko Vam znači, kao igraču koji je tu dugo, to što Vas se nekad gotovo nije koristilo u napadu, a sad dva najbolja igrača govore da su uzbuđeni zbog Vas?

Puno. Na početku, i kad sam igrao puno, gotovo uopće nisam dobivao loptu. Ovo mi je sedma sezona ovdje, momčad ima povjerenja u mene. Kawhi Leonard i Harden govore da ću imati veću ulogu i da su uzbuđeni zbog toga. To je nevjerojatno, nešto što nisam mogao ni zamisliti.

Kako ste se pripremali za tu proširenu ulogu?

Pripremao sam se za nju cijeli život. Uvijek sam imao vjere u svoju napadačku igru, uvijek sam znao zabijati s posta, ali prošlih godina za to nije bilo puno prilike jer smo imali puno igrača koji su bili prioritet i to je normalno.

Ove godine uloga će biti veća, već sam dugo spreman za nju. Tako igram u reprezentaciji, igram više na postu, često sam s loptom i puno toga ide preko mene. To mi je puno pomoglo da se pripremim za sezonu, bit ću spreman.

Odličan ste zaštitnik obruča, ali protivnici Vas često odvlače od koša. Jeste li radili na bržem kretanju?

Da, ali u tom smislu ne možeš puno. Ključna je komunikacija, vjera u suigrače da mi kažu u koju stranu poslati igrača. Ima igrača koje ne mogu čuvati jedan na jedan tako da se sve svodi na vjeru u suigrače i njihovu pomoć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.