Zubčić: Svakog mogu pobijediti kad sam pravi, želim Globus i naslov svjetskog prvaka

Foto: EPA-EFE

PROŠLU sezonu Svjetskog skijaškoga kupa Filip Zubčić započeo je fantastično, na prva četiri veleslaloma završio je među prva četiri, bio je drugi u Alta Badiji i treći u Adelbodenu, ali u 2024. mu je najbolji rezultat ostalo peto mjesto iz Schladminga u siječnju te se na kraju morao zadovoljiti trećom pozicijom u ukupnom poretku te discipline.

Izvrstan je to uspjeh, ali nedovoljan da ispuni najboljeg hrvatskog skijaša, koji je isti plasman već ostvario 2020. i 2021. godine, pa uoči nove sezone, koja za skijaše počinje 27. listopada veleslalomom u Söldenu, ima veće ambicije - ostvariti poneku pobjedu i boriti se za Mali kristalni globus.

Napola ostvaren plan

"Prvih pet utrka držao sam tempo kakav sam uvijek zamišljao da treba držati, ali treba takav biti do kraja sezone, biti na postoljima, a ja sam samo napola uspio ostvariti taj plan. Na kraju sam zadovoljan trećim mjestom, ali već sam triput bi treći i moram napraviti korak više", priznao je 31-godišnji Zubčić u razgovoru za Index prije početka sezone.

"Svakog mogu pobijediti"

"Hoću to, trebam se boriti za Globus, cijelu sezonu biti na postoljima, a u veljači je i Svjetsko prvenstvo. Želim pobijediti na što više utrka i, ako Bog da, osvojiti Mali kristalni globus."

Neće to biti nimalo lako jer u toj je disciplini prošle sezone dominirao Švicarac Marco Odermatt, koji je pobijedio na prvih devet utrka, a samo posljednju nije ni završio. 

"Ne opterećujem se Odermattom ni konkurencijom. Odermatt je dobar, ali ako uspijem izvući maksimum iz sebe, svakog mogu pobijediti. Nije da ga nikad nisam pobijedio. Nisam uspio u zadnjih par godina, ali vjerujem u sebe i svoj tim."

EPA-EFE

A tek treba vidjeti u kakvom je stanju legendarni Marcel Hirscher, ukupni pobjednik osam uzastopnih Svjetskih kupova i šesterostruki osvajač veleslalomskoga Globusa, koji s 35 godina izlazi iz petogodišnje mirovine, samo pod nizozemskom zastavom.

"Fora mi je što se vraća, drago mi je, on je uvijek bio tip koji je sve pobjeđivao, najveći skijaš ikad, ali ne znam kakav će biti ni koliko je spreman", kaže Zubčić, koji će ove sezone na veleslalomima imati hrvatsko društvo jer će Istok Rodeš voziti i tu disciplinu, dok Samuel Kolega ostaje samo u slalomu.

Slalom tiha patnja

Filip je u slalomu jedanput bio na pobjedničkom postolju, kao treći u Val d'Isereu u prosincu 2021., ali u posljednje dvije sezone nije bio bolji od 13. mjesta, a čak sedam puta je završio bez plasmana.

"Slalom mi je tiha patnja", otkriva Zubčić. "Nije da smo ga manje trenirali, možda smo čak i više, ali prošle sezone sam zeznuo svaki put kad sam dobro skijao. Želim poboljšati neke stvari, znam da mogu puno bolje u smislu rezultata. Bio sam jednom na postolju, ali želim pobijediti na jednoj utrci, više iz inata jer u slalom sam uložio puno truda, puno treniram, a nikako da mi se vrati." 

Svojevrsnog "nedovršenog posla" Zagrepčanin ima i na Svjetskom prvenstvu. Prije četiri sezone bio je četvrti u veleslalomu, medalja mu je pobjegla za 72 stotinke. Nova prilika stiže u veljači u austrijskom Saalbachu.

"Bit će to važna utrka, ali neću si nabijati pritisak da je važnija od drugih. U Svjetskom kupu svaka je utrka ista jer svaka nosi 100 bodova, no uvijek mi je bio cilj biti svjetski prvak. Možda sam sam sebi nabio taj pritisak i zato zeznuo kad sam bio četvrti, ali nadam se da ću ove godine biti u pravoj formi i odskijati to kako spada."

EPA-EFE

U kalendaru i dalje nema Snježne kraljice, primarno zbog kvara za žičari koja vodi na Sljeme, što je loša vijest ne samo za Filipa kao domaćeg dečka iz Zagreba, nego za sve natjecatelje u Svjetskom kupu.

"Velik je udarac za nas Hrvate što nema utrke, ali i drugi skijaši su tužni zbog toga, provjereno. Bilo im je jako drago dolaziti u Zagreb jer smo u ostatku sezone stalno po selima. Nažalost, ne možemo se natjecati jer je žičara stradala u oluji, a nisu je popravili jer nema novca. Kod nas je znanstvena fantastika to popraviti, trebalo bi biti jednostavnije", žali se Zubčić.

Puno očekuje od Zrinke i Leone. I Dinama

Dok je u muškoj konkurenciji Zubčić jedini izgledan hrvatski kandidat za postolja, obje naše djevojke u Svjetskom kupu - Zrinka Ljutić i Leona Popović - prošle sezone su ostvarile značajne rezultate u slalomu.

"Iskreno, mislim da će biti jako dobre, pogotovo u slalomu, koji voze obje. Gledao sam ih kako su trenirale, napredovale su. Zrinka bi mogla biti prava i na veleslalomu jer je na treninzima uvijek dobra, samo je pitanje je li se adaptirala na nove skije. Pametno što ih je promijenila", smatra Zubčić.

Dotaknuli smo se i Dinama, čiji je velik navijač, ali kaže da to pada u drugi plan kad mu počne skijaška sezona. Debakla protiv Bayerna nije se želio ni prisjećati, ali optimist je za nastavak sezone i u Europi i u SHNL-u, što temelji na dobrim igrama s novim trenerom: "Drago mi je da je došao Bjelica, uvijek mi se činio kao pravi trener."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.