12 godina od osnutka 204. vukovarske brigade

Polaganjem vijenaca podno spomenobilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovnskog rata u Vukovaru danas je obilježena 12. godišnjica osnutka 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske. L

Ta brigada Hrvatske vojske utemeljena je potkraj rujna 1991. u ratnom Vukovaru, a prvi zapovjednik joj je bio Mile Dedaković Jastreb. Njega je polovicom listopada zamijenio Branko Borković Mladi Jastreb. Nakon ukinuća brigade 1992. veliki dio njezinih pripadnika tvorio je jezgru stvaranja Pete gardijske brigade HV.

Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić u prigodi obilježavanja osnutka 204. vukovarske brigade istaknuo je danas u Vukvaru kako se očekuje službena potvrda 204. brigade kao ratne postrojbe. "Uputili smo dopis Ministarstvu obrane da se to učini do 18. studenoga ove godine i obilježavanja sjećanja na stradanje Vukovara", rekao je Pančić te dodao kako se rješavanje statusa 204. brigade godinama oteže zbog "birokratskog sustava".

Izaslanik Predsjednika Republike general Petar Stipetić rekao je kako "jedna od najslavnijih postrojba Domovinskog rata ima neriješen status zbog administrativnih problema".

"Preveliki su otpori da bi se verificirala 204. brigada. Zato očito nema dovoljno političke volje, a s kojih se to razloga koči ne znam", izjavio je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb. Po njegovim riječima u obrani Vukovara 1991. sudjelovalo je oko dvije tisuće ljudi, a računa se da je poginulo oko 700 branitelja.

Među dvjestotinjak okupljenih u Vukovaru bio je izaslanik ministrice obrane Zvonko Petrnel.

Prvi put nakon Domovinskog rata preživjeli pripadnici 204. brigade Hrvatske vojske postrojili su se prije dvije godine na gradskom stadionu u Vukovaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.