12 slovenskih chefova na Baniji kuha za stradale, ovo je njihova priča

Foto: Društvo kuhara i slastičara Slovenije

HRVATSKIM kuharima koji pomažu žrtvama pogođenog područja ovoga tjedna u pomoć je stigla i slovenska ekipa.

> Heroji ne nose plašteve, nego kuharske pregače. Ovo je 26 heroja Banije

Kulinarski tim od 12 ljudi priprema ručkove i večere u osnovnoj školi u Sisku. Predvode ih Martin Blejec, šef tima, Alma Rekić, bivša članica žirija u slovenskoj verziji MasterChefa, te Tomaž Vozelj, predsjednik Društva kuhara i slastičara iz Slovenije.

"Pripremit ćemo i podijeliti oko 1500 obroka, što će našim hrvatskim kolegama pružiti barem malo odmora. Visoka kuhinja ovoga puta nije u prvom planu, naravno. Pripremamo jednostavna i hranjiva jela spremna za prijevoz (variva, rižota, tjestenine..)", napisali su Slovenci koji su za Sisak krenuli u nedjelju navečer.

"Brzo smo se povezali s hrvatskim kuharima i priskočili im u pomoć kako bi se oni barem malo odmorili"

Svoju priču ispričali su za Slovenske novice.

"Sa sobom sam ponio paket noževa, opremu za kuhanje, vreću za spavanje, jastuk i posteljinu. I toplu odjeću, naravno", govori Martin Blejec, koji je u Sisak otišao s deset članova Društva kuhara i slastičara iz Slovenije. 

"Odmah nakon potresa hrvatski kuhari započeli su s pripremom obroka na pogođenom području. Budući da s njima redovito surađujemo, brzo smo se povezali i priskočili im u pomoć kako bi se oni mogli barem malo odmoriti nakon napornog dana", dodaje Vozelj, predsjednik Društva kuhara i slastičara Slovenije. 

"Nikad dosad nismo nikome pomagali na ovaj način"

Prvi put im je da nekome pomažu na ovakav način.

"Pomagali smo beskućnicima u Sloveniji, prikupljali i pomoć za one kojima je potrebna, ali nikad nismo išli pomagati ovako pogođenom području jer za to nije bilo potrebe. Nikad nije bilo prirodne katastrofe ovog razmjera u našoj blizini. Ljudima treba naša pomoć i čini nam se potpuno ljudskim da to i napravimo", dodao je Vozelj.

"Puno je improvizacije"

Slovenski kuhari će doći kao ogromna pomoć i olakšanje našim kuharima. Isprva nisu znali što će kuhati, ali ubrzo su shvatili da je Sisak dobro opskrbljen svim namirnicama. Improvizacija je bila ključna.

"Kuhamo od onoga što imamo na raspolaganju. Puno je improvizacije", govori Alma Rekić za Slovenske novice.

Kuhar koji je u Sisak otišao na svoj rođendan: Ovo je najmanje što možemo učiniti

Branko Podmenik, bivši kuhar Pivnice Union, krenuo je u Sisak na svoj rođendan. To ga nije omelo u namjeri da pomogne onima kojima je pomoć sada najpotrebnija. 

"Pomažemo koliko znamo. To je najmanje što možemo učiniti", poručio je kratko. 

"Naša srca su bogatija za jedno nezaboravno iskustvo. Malom gestom smo tim ljudima pomogli vratiti malo nade u bolju i solidarniju budućnost"

Uz Martina Blejeca, Tomaža Vozelja, Almu Rekić i Branka Podmenika, u školskoj kuhinji u Sisku kuhaju i Boštjan Kovačič, Davor Družinec, Staš Zorzo, Zdravko Krnjajić, Dušan Veršec, Boštjan Palčić i Mario Špoljar. 

"Iako smo tek stigli u Sisak, naša srca su već bogatija za jedno nezaboravno iskustvo. Zahvalnost u očima ljudi koji su ostali bez svega je nemjerljiva. I iako je teško vidjeti očajne ljude koji usred razgovora briznu u plač i koji ostanu bez teksta, na kraju znate da ste malom gestom pomoći vratili mnogima malo nade u bolju i solidarniju budućnost", rekao je za Slovenske novice tajnik Društva kuhara i slastičara Slovenije Staš Zorzo te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u planiranju i provedbi ove akcije. 

Kuhali su u ponedjeljak (ručak i večeru), kuhat će i danas (ručak i večeru), a uz to će pripremiti sve potrebno za ekipu koja će doći poslije njih. U Sloveniju će krenuti tijekom večeri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.