KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

130 zaraženih u Hrvatskoj, svećenik zarazio vjernika. Ljekarne pooštrile mjere

Foto: PIXSELL

HRVATSKA danas ima 130 slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je 11 liječnika. Jednom zaraženom pacijentu stanje se pogoršalo te je spojen na respirator.

Jučer popodne potvrđeno je i da je muškarac u Istri koji je umro bio zaražen koronavirusom. Zaraženi su i njegova supruga te jedan sin. Zbog njegove smrti ministar Beroš najavio je zdravstvenu inspekciju u pulskoj bolnici jer obitelj tvrdi da im liječnik danima nije dolazio.

ŠTO DOSAD ZNAMO
130 slučajeva
5 izliječenih
Zatvoreni su kafići, teretane, autoškole, trgovački centri...
Zatvaraju se dječja i sportska igrališta

> Razvoj događaja pratili smo tijekom dana iz minute u minutu:

20:44 Još dvoje zaraženih u Zagorju

U Krapinsko-zagorskoj županiji u petak popodne potvrđene su još dvije koronavirusom zaražene osobe te ih je sada ukupno deset, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. > Opširnije

Dvije novooboljele osobe dolaze s područja Grada Pregrade i Općine Hum na Sutli. Iz stožera su naveli da zaraženi imaju blage simptome i u kućnoj su izolaciji.

20:35 Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) kojom se odobrava isplata 3.250 kuna po radniku u razdoblju od najviše iduća 3 mjeseca. No, apeliraju na brzo donošenje tri dodatne vrste mjera. > Opširnije

20:23 U Virovitičko-podravskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa, četiri uzorka poslana na testiranje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević su negativna, a za peti se čekaju rezultati, rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Venus.

19:59 Zbog povećanog broja građana koji ne slijede preventivne mjere ponašanja vezane uz koronavirus, Hrvatska ljekarnička komora postrožila je kontrolu pacijenata u ljekarnama. Omogućena im je provjera epidemiološkog statusa svih pacijenata s kojima zdravstveni radnici dolaze u kontakt. > Opširnije

19:37 Šef HZJZ-a Tomislav Capak kazao je u RTL-u Danas kako je do zatvaranja dječjih igrališta došlo zbog toga što su djeca tamo ostvarivala socijalni kontakt. Objasnio je da se boravak na otvorenom preporučuje, ali da se mora izbjegavati socijalni kontakt.

Rekao je i da je uspostavljen zajednički sustav i da se vrlo lako otkriva one koji krše samoizolaciju, primjerice prilikom dolaska u ljekarnu ili kad policija nekoga zaustavi, na ulici ili u automobilu. > Opširnije

19:23 Zaražen svećenik iz Sesvetskog kraljevca, zarazio i župljanina

Zaražen je svećenik iz Sesvetskog Kraljevca i jedan župljanin. Svećenik je posljednjih dana služio mise.  > Opširnije

19:10 Negativni su nalazi briseva 14 djelatnika Opće bolnice Dubrovnik koji su preventivno testirani na koronavirus jer su bili u kontaktu s prvozaraženom 54-godišnjom spremačicom iz Zračne luke Dubrovnik, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

19:05 "Važno je da u ovoj situaciji Europska komisija i države članice redovno razmjenjuju sve relevantne informacije te koordiniraju mjere na europskoj i nacionalnoj razini kako bi se lakše borile protiv daljnjeg širenja virusa Covid-19 i time ograničili negativan utjecaj na gospodarstvo EU-a", rekao je ministar Darko Horvat nakon videokonferencije ministara EU-a.

18:55 Hrvatske vlasti pozvale su u petak sve svoje državljane u inozemstvu koji se namjeravaju vratiti u Hrvatsku da to učine što prije zbog mogućih poremećaja u zračnom prometu izazvanih globalnim širenjem koronavirusa. > Opširnije

18:10 Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Varaždinskoj županiji pa ih je sada osam, izvijestio je danas poslijepodne načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić rekao je kako je riječ o muškarcu i ženi srednje životne dobi koji su boravili u inozemstvu. Dodao je da su oboje dobrog općeg stanja.

17:54 Zagrebačka policija objavila da prestaje raditi sa strankama, osim kada je riječ o izdavanju osobnih iskaznica u opravdanim i žurnim slučajevima te vozačkih dozvola u profesionalne svrhe. > Opširnije

17:45 Iz Hrvatske liječničke komore apelirali su u petak da se u javnosti o liječnicima govori onako kako bi svi htjeli da se o njima govori te su istaknuli da se epidemija koronavirusom može svladati samo zajedno, razumom, solidarnošću i humanošću. > Opširnije

17:37 Ministar Aladrović i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) rekli su da se od ponedjeljka mogu početi primjenjivati mjere za očuvanje radnih mjesta ugroženih krizom. > Opširnije

17:29 Volonterke, članice gradskoga Crvenog križa iz Novog Vinodolskog, u koji su uključene i volonterke vinodolske općine, smanjuju nestašicu zaštitnih maski, a do petka u podne sašile su oko 500 višekratnih maski koje se peru na 95 stupnjeva Celzijevih. 

17:27 Zagrebačka Gradska uprava donijela je danas mjere za ublažavanje posljedica pojave koronavirusa na gospodarstvenike u Zagrebu, kojima će se produžiti rok plaćanja zakupa, a nekima će se komunalna naknada umanjiti za 30 posto ili u potpunosti.

17:13 Zagrebačka policija izvijestila je da zbog epidemiološke situacije od 20 ožujka neće raditi sa strankama, osim izdavanja osobnih iskaznica u opravdanim i žurnim slučajevima te profesionalnih vozačkih dozvola. > Opširnije

17:09 U Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa, u posljednja dva dana ih je 12, od kojih je devet u riječkoj bolnici, a tri su izolirane u svojim stanovima, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

16:45 Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) rekli su da se od ponedjeljka mogu početi primjenjivati mjere za očuvanje radnih mjesta ugroženih krizom.

16:30 Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je mogućnost ukidanja javnog i međugradskog prijevoza. > Opširnije

16:10 Nacionalni stožer civilne zaštite upozorio je na veliki broj građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije.

"Nismo zadovoljni pridržavanjem mjera samoizolacije, samo jutros je u ljekarne Grada Zagreba ušlo 18 ljudi koji su prekršili mjere samoizolacije", kazala je Grba Bujević. > Opširnije

16:00 U Hrvatskoj je potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Gradu Zagrebu je 60 oboljelih, u Istarskoj županiji 16, u Primorsko-goranskoj 13, u Varaždinskoj osam, Osječko-baranjskoj sedam, Karlovačkoj četiri, Krapinsko-zagorskoj četiri, Šibensko-kninskoj tri, Splitsko-dalmatinskoj tri, Sisačko-moslavačkoj tri, Zadarskoj dva, Zagrebačkoj dva, te Brodsko-posavskoj, Dubrovačkoj i Ličko-senjskoj županiji po jedan.

15:50 Premijer Andrej Plenković posjetio je smještajni kamp za oboljele od koronavirusa podignut ispred Kliničke bolnice (KB) Dubrava, pri čemu je istaknuo da je Hrvatska time pripremila ono što nema nijedna druga europska država.

15:37 Hrvatska gospodarska komora (HGK) privremeno, za iduća tri mjeseca odnosno dok god bude potrebno, ukida obvezu plaćanja članarine tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje zbog epidemije koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.

15:00 U Samoizolaciji je i ravnatelj karlovačke bolnice. > Opširnije

14:40  Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u petak je pozvao osigurane osobe i korisnike usluga da privremeno odgode dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitili sebe, svoju obitelj i zaposlenike te je iznimno omogućio podnošenje zahtjeva elektronskim putem.

14:29 Knjižnice grada Zagreba, poput brojnih kulturnih ustanova, u vrijeme kada su zatvorene zbog sprječavanja širenja koronavirusa nude građanima niz online usluga koje među ostalim omogućuju posudbu e-knjiga, uslugu stručne pomoći knjižničara, a osiguran je i poseban YouTube kanal.  Još u svibnju 2019. godine pokrenuta  je usluga posudbe e-knjige putem aplikacije ZakiBook. Članovi Knjižnica grada Zagreba, uz svoj članski broj i pin, mogu čitati više od 600 naslova e-knjige na četiri različita uređaja – mobitelu, tabletu, e-čitaču ili računalu, navode iz Knjižnica Grada Zagreba.

"Knjižnice grada Zagreba, poput brojnih kulturnih ustanova, u vrijeme kada su zatvorene zbog sprječavanja širenja koronavirusa nude građanima niz online usluga", stoji u priopćenju KGZ-a

14:24 Radnici Kraša od srijede će koristiti kolektivni godišnji odmor

"Zaposlenici Kraša i Karoline u Osijeku od srijede, 25.ožujka, koristit će kolektivni godišnji odmor tijekom kojeg će im pripadati sva prava zajamčena kolektivnim ugovorom. Dugogodišnja praksa Kraša je da tijekom uskrsnih praznika aktivira kolektivni godišnji odmor u trajanju od tjedan dana za svoje zaposlenike, a uslijed epidemiološke situacije u državi odlučili smo ranije aktivirati tu praksu u cilju zaštite i prevencije zdravlja radnika. Kraš će osigurati isporuku proizvoda svojim kupcima, a u zalihama ima dovoljno proizvoda za dvomjesečne potrebe tržišta. Kraševe bombonierre ostaju otvorene, ali je zbog mjera zaštite zdravlja zaposlenika rad organiziran s minimalnim brojem radnika. Većina zaposlenika Kraš Trgovine od ponedjeljka će aktivirati kolektivni godišnji odmor. Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite Kraševi choco barovi su zatvoreni."

"U idućim danima postupno ćemo smanjivati obujam proizvodnje sukladno potrebama tržišta za našim proizvodima. Kraš ima dovoljno gotovih proizvoda za osiguranje potražnje u iduća dva mjeseca stoga nema straha da će doći do nestašice proizvoda.

Želim zahvaliti svim zaposlenicima na predanom radu koji iskazuju svakodnevno, a pogotovo u proteklim danima kad smo se suočavali s novim izazovima. Kraš ima dovoljno zaliha gotovih proizvoda za opskrbljivanje tržišta u iduća dva mjeseca. U ovom je trenutku najvažnije zaštititi zdravlje stoga je kolektivni godišnji odmor za radnike najbolji način da osiguramo sigurnost svima. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da što prije, sukladno okolnostima nastavimo s uobičajenim radom", kazao je predsjednik Uprave Kraš d.d., Damir Bulić.

14:13 Epidemiološka situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji je stabilna i nema osoba zaraženih koronavirusom na koji je do sada u toj županiji testirana 31 osoba, jedan nalaz se čeka, a 691 osoba je pod mjerama samoizolacije, rečeno je na sjednici županijskog Stožera civilne zaštite u petak u Vinkovcima.

14:09 "Prema uputi nacionalnog Stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Grada Rijeke od danas, 20. ožujka, zatvara za korištenje sva dječja igrališta na području Grada Rijeke. 

Dječja igrališta ograđena su trakama te su istaknute obavijesti o zabrani korištenja.  Riječ je o dječjim igralištima na kojima djeca koriste tobogane i ostala igrala čime se ostvaruje kontakt i mogućnost prijenosa zaraze. Ovim putem još jednom pozivamo roditelje i sve građane da se pridržavaju zabrane korištenja ovih  svih drugih preventivnih i higijenskih mjera i na taj način pokažu odgovornost u nastojanjima sprječavanja širenja zaraze korona virusom", priopćili su iz Grada Rijeke.

14:04 UŽIVO Ministar Beroš odgovara na pitanja o koroni: "Razmišljamo o zabrani kretanja". Pratite ovdje.

14:04 Vozače koji u vrijeme epidemije ne mogu izbjeći putovanje Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su da prilikom planiranja putovanja prate mjere zabrane i da se pridržavaju mjera samozaštite. > Opširnije

14:03 Vlada je izvijestila kako neće nabaviti maske za 19 milijuna kuna, nego je Republika Hrvatska dobila veliku donaciju. > Opširnije

13:38 U Rijeci je hospitalizirano dijete zajedno s roditeljima. Svi su pozitivni, rekli su iz Stožera Primorsko-goranske županije.

13:25 Epidemiološka situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji je stabilna i nema osoba zaraženih koronavirusom na koji je do sada u toj županiji testirana 31 osoba, jedan nalaz se čeka, a 691 osoba je pod mjerama samoizolacije, rečeno je na sjednici županijskog Stožera civilne zaštite u petak u Vinkovcima.

U karanteni su tri osobe, a u karanteni za vozače kamiona dosad su bile dvije osobe. Za sve u karanteni osigurane su hrana i voda, a ako dođe do promjena u njihovom zdravstvenom stanju - i zdravstvena skrb, istaknuto je.

13:10 Hrvatska ekonomija pretrpjet će težak udarac zbog epidemije koronavirusa, pokazuju prve procjene analitičara, što i ne čudi s obzirom na veliku ovisnost o turizmu, koji izravno čini oko 11 posto BDP-a. Analitičari Raiffeisen banke u osnovnom scenariju predviđaju pad BDP-a za ovu godinu od čak pet posto. > Opširnije

13:03 Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je do jučer primila 31 dojavu građana u mogućem kršenju samoizolacije. Jedna od njih je nevjerojatna. > Opširnije

12:55 Rad stanica za tehnički pregled vozila nije obustavljen, a djelatnosti se obavljaju uz poduzimanje mjera predostrožnosti koje su zbog pojave koronavirusa usklađene s preporukama nadležnih institucija, priopćio je u petak Centar za vozila Hrvatske. > Opširnije

12:42 Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je u petak da su se zdravstvene ustanove neujednačeno pripremile za epidemiju koronavirusa, a iz dojava i upita članova HUBOL-a vidi se bojazan da u bolnicama nema dovoljno zaštitne i druge opreme. > Opširnije

12:40 Saborska oporba još jednom je u petak istaknula kako mjere koje je donijela vlada za spas gospodarstva nisu dovoljne i pozvala na uvođenje moratorija na plaćanje obveza poduzetnika i građana te moratorija na provođenje ovršnih postupka. > Opširnije

12:37 U Varaždinskoj županiji bez novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

U Varaždinskoj županiji nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je s 20. ožujkom do 12:30 broj zaraženih i dalje 6. Sve osobe se nalaze se pod nadzorom u Općoj bolnici Varaždin. U posljednja 24 sata provedena su 22 testiranja, a ukupan broj testiranja sada je iznad 100. Istovremeno, u posljednja 24 sata zabilježena su 4 potvrđena slučaja kršenja samoizolacije i 3 manja kršenja Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH.

"U Varaždinskoj županiji do danas još nema izliječenih od koronavirusa, pri čemu se čeka prvi negativni nalaz prve osobe s potvrđenom dijagnozom", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12:30 U Ličko-senjskoj županiji je potvrđena prisutnost koronavirusa kod pacijenta iz Senja. Potvrdio je to na press konferenciji župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, javlja lika-online.

12:30 U Zagorju troje novozaraženih, ukupno ih je osam. > Opširnije

12:10 Iz Grada Zagreba upravo je stigla obavijest kako se zatvaraju sva dječja igrališta.

"Obavještavamo Vas kako će sukladno nalogu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sva dječja igrališta u Gradu Zagrebu, uključujući sva vrtićka i školska igrališta i dvorišta, biti zatvorena s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom", poručili su. > Opširnije

11:58 Iz Doma zdravlja PGŽ izvijestili su da od sutra, subota 21. ožujka 2020. izmještaju sljedeće ambulante s lokacije Cambierieve: Dežurna pedijatrijska ordinacija te prostorija za uzimanje uzoraka krvi za djecu izmještaju se na novu lokaciju u ulici Cambierieva 7 (prostor bivše dječje oftalmologije). Nova lokacija udaljena je svega 50 metara od trenutne lokacije, a raspored rada ostaje nepromijenjen: subotama, nedjeljama, blagdanima od 08 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 641-045 i 051 336-046. Dežurna stomatološka ordinacija također se izmješta sa sadašnje lokacije (Cambierieva 7) na adresu Studentska 1 u Rijeci, a također će raditi prema dosadašnjem radnom vremenu: subotama, nedjeljama i blagdanima od 08 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 494 896.  Dežurna ordinacija obiteljske medicine ostaje u postojećem prostoru (Cambierieva 7) i radi prema dosadašnjem rasporedu: subotama, nedjeljama i blagdanima 8 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 335 588.

Također, obzirom na novonastalu situaciju, svi psihijatri i psiholozi Doma zdravlja PGŽ u svoje redovno radno vrijeme dostupni su za pružanje telefonske psihološke pomoći svim građanima Primorsko-goranske županije. Kontakte psihijatara i psihologa te više informacija o novostima vezanim za mjere opreza i uputama o postupanju možete pronaći na internetskoj stranici Doma zdravlja PGŽ www.domzdravlja-pgz.hr.

Uprava Ljekarne Jadran, sukladno preporuci Hrvatske ljekarničke komore, a kako bi spriječili trenutnu nedostupnost lijekova i drugih proizvoda koje pacijenti u ovom razdoblju pojačanim intenzitetom kupuju u ljekarnama uvode  ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta:

-   do dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina prostora,

-   jedno pakiranje rukavica, maski i sličnog asortimana,

-  najviše dvije kutije bezreceptnog lijeka,

-   izdati maksimalnu količinu lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana.

Poručuju kako su svjesni da će ovakva preporuka na ograničavanje izdavanja možda izazvati negativne reakcije pacijenata, no kažu kako je  trenutno situacija takva da se mora preuzeti odgovornost za osiguravanje kontinuiteta isporuke lijekova prema pacijentima za cijelo vrijeme trajanja epidemije.

Iz Thallasotherapije Opatija poručuju da u razdoblju od 23. ožujka do 03. travnja odgađaju pretrage, preglede i fizikalne terapije (ambulante i stacionarne).

Psihijatrijska bolnica Rab do daljnjega je zabranila sve posjete kao i donošenje stvari pacijentima.

Thallasotherapija Crikvenica uvela je mjere obvezne medicinske trijaže svih osoba koje ulaze u bolnicu te pozivaju sve pacijente i korisnike usluga da ne dolaze ukoliko imaju povišenu temperaturu, akutne respiratorne simptome, ukoliko su u posljednjih 14 dana boravili u inozemstvu, bili u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama.

11:40 Zagrebačka banka (Zaba) izvijestila je da će od danas poslovnice raditi skraćeno, dok su neke privremeno zatvorene, pri čemu klijentima predlažu da poslovnice posjećuju samo u slučaju nužde te da koriste usluge internetskog bankarstva i bankomate. > Opširnije

11:26 U Rijeci je igralište Kampus zatvoreno u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.

11:22 Varaždinski Stožer civilne zaštite odlučio je u petak zatvoriti sva dječja igrališta u gradu te maknuti terase ugostiteljskih objekata, budući da se građani ne pridržavaju mjera zabrane okupljanja kao zaštite od zaraze koronavirusom. > Opširnije

10:57 Presicu iz Dubrovnika možete pratiti ovdje. Potvrđen je drugi slučaj zaraze.

10:56 Presicu u Splitu možete pratiti ovdje. Potvrđen je prvi slučaj na Hvaru.

10:46 Apel načelnika Fužina: Hrle nam grupe izletnika, teško je tako održavati distancu. > Opširnije

10:34 FOTO Vojska diže 28 šatora pred bolnicu u Dubravi, pogledajte kako izgledaju iznutra >>>

10:29 Zadarski stožer je održao presicu. I dalje imaju dvoje zaraženihDr. Alan Medić rekao je kako je testirano 14 uzoraka, a za sada nema novih pozitivnih. "Imamo ukupno 408 osoba pod samoizolacijom, od toga 68 jučer. Zamolio bih građane da u ovom trenutku shvate da jedina bolest nije korona, znam da je to dosta eksponirano, ali ako netko ima temperaturu i grlobolju može potražiti savjet, ali ne ispred ambulante za COVID, gdje su upućeni ljudi za koje postoji sumnja da bi mogli biti zaraženi.

Ako netko ima temperaturu 37,2 i srednjih je godina i nema teže simptome, ima vremena, neka ne trči doktoru. Prednost za testiranje imaju starije osobe s kroničnim bolestima. Netko tko ima 20 ili 30 godina može sačekati jedan dan, ali važno je da bude u samoizolaciji", rekao je Medić. Tijekom dana čekaju nalaze za nekoliko osoba.

10:15 U 13:45 ministar Beroš uživo odgovara na pitanja na Facebook stranici koronavirus.hr.

10:11 U 11 sati na rasporedu su press konferencije u Dubrovniku i u Splitu, na kojima će se objaviti nove informacije o koronavirusu na području tih županija.

10:10 YouTube ograničava sadržaj korisnicima u EU i Velikoj Britaniji. > Opširnije

10:09  Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u petak je apelirala na medije i ukupnu javnost da poštuju privatnost i ljudsko dostojanstvo svih oboljelih od koronavirusa, pa tako i oboljelih liječnika koji su, upozoravaju, zbog nepotpunih i netočnih informacija izvrgnuti svojevrsnom linču.

10:07 Prema informacijama koje smo dobili neslužbeno, novi zaraženi na području Splitsko-dalmatinske županije je 40-godišnjak iz Vrboske na Hvaru koji je radio u Austriji.

10:06 Turizam u Hrvatskoj je zbog epidemije Covid-19 u nezavidnoj situaciji, bez prometa i prihoda, zbog čega je sada najvažniji dijalog svih dionika - domaćih i stranih partnera - za održanje suradnje, stvaranje mjera za opstanak i uvjeta za nastavak rada čim bude moguće, poručuju iz najvećih domaćih agencija Unilinea i Atlasa. > Opširnije

9:53 Ministar Božinović kazao je kako se razmišlja o ograničavanju kupovine.  "U ovom trenu nema nigdje nestašica. To još nije takav problem da bismo donosili mjere oko toga. Nema razloga za brigu i stvaranje neracionalnih zaliha. Ali uvijek ima nerazumnih pojedinaca", rekao je Božinović.

9:23 Zaraženo je 11 liječnika.

9:17 "U Bolnici Dubrava postoje tri pozitivne osobe, tri liječnika su pozitivna u bolnici Dubrava. Može biti da se zarazi netko od pacijenata, neki su ostali tamo jer ne mogu biti otpušteni, a bili su u kontaktu sa zaraženima. Tamo postoji broj pacijenata. Svi koji su se mogli otpustiti su otpušteni", kazao je Krunoslav Capak.

8:50 U 9 sati počinje presica Stožera u Zagrebu. Pratite je ovdje

8:47 DalmacijaDanas objavila je kako je zabilježen prvi slučaj zaraze na hrvatskim otocima. Tvrde kako je zaražen muškarac iz Vrboske na Hvaru. Uskoro opširnije

8:46 Donosimo slike hrvatskih gradova s web kamera jutros oko 8:30. Podsjećamo, epidemiolozi preporučuju boravak na zraku, ali ne u većim skupinama i uz pridržavanje mjera razmaka između osoba od najmanje jednog metra. > Opširnije

8:26 U razgovoru za N1 televiziju vojni zapovjednik otkrio je kako će od 28 šatora koji se dižu ispred KB Dubrava, 20 biti za prihvat bolesnika, dok će osam biti za druge namjene, za presvlačenje, opremu... Sve će biti gotovo do sutra popodne. Reporter N1 doznao je kako se razmatra i podizanje šatora ispred zagrebačke Arene.

8:18 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara gostovao je sinoć iz splitskog studija u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. "Autobusi su puni, Marjan i Žnjan također. Nije mi jasno" > Opširnije

7:33 "Ne mogu vam reći ima li novih podataka jer se podaci iz svih centara prikupljaju tijekom jutra i stožer u 9 sati objavljuje zbirne podatke.

Kod nas u bolnici Fran Mihaljević trenutno leži 20-ak pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus.

Većina imaju blaže ili srednje jake simptome, samo jedan bolesnik ima težu kliničku sliku. 10-ak pacijenata je otpušteno, možemo ih smatrati ozdravljenima jer nisu imali više baš nikakve simptome, a troje ih je pušteno na kućnu njegu jer smo procijenili da mogu biti u samoizolaciji, u dobrom su općem stanju i hospitalizacija nije više nužna", rekao je jutros Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Zarazne.

7:16 Obavijest Hrvatskog autokluba

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite RH kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućuje se povratak u RH, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14-dnevna samoizolacija), omogućuje se povratak u matične države građanima EU, a osobe iz zemalja EU mogu ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu. Njihovu dinamiku kretanja će definirati HZJZ.

Zbog koronavirusa Mađarska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Na GP Bogojevo (Erdut) danas od 14 sati zabrana je za sav putnički promet.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.