1992. ubio civila u Rosuljama, tijelo bacio u rijeku. Osuđen na 4.5 godine zatvora

Screenshot: YouTube

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Rosuljama u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je na četiri godine i šest mjeseci osuđen Jovan Baljak (64), izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH).

Ne navodeći Baljkov identitet, DORH je priopćio da će Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu po primitku pisanog otpravka prvostupanjske osuđujuće presude podnijeti žalbu na visinu izrečene kazne optuženiku.

DORH je podsjetio da je Visoki kazneni sud ranije prihvatio žalbu zagrebačkog ŽDO-a, podnesenu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, navodeći da su činjenična utvrđenja prvostupanjskog suda žalbom državnog odvjetnika dovedena u sumnju pa je prizivni sud predmet uputio na ponovno suđenje i odluku.

Prema pisanju medija, Baljak je u prvom postupku bio oslobođen od optužbe zbog nedostatka dokaza.

Baljka se tereti da je 15. srpnja 1992. u Rosuljama, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Hrvatska Kostajnica, ubio civila kojeg je, prema navodima optužnice, uz prijetnju oružjem odveo iz kuće te ga na obali Une usmrtio hicima iz vatrenog oružja te potom tijelo bacio u rijeku. Optuženi Baljak je uhićen krajem studenoga 2021. godine, dok je optužnica protiv njega podignuta u ožujku 2022. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.