2020. napravili simulaciju udara uragana 5. kategorije u Tampu: "Totalno uništenje"

Foto: Project Phoenix

Simulacija koja je trebala pripremiti Tampu za razorni uragan kategorije 5 pokazala se jezivo sličnom putanji kojom se Milton približava Floridi. Projekt Phoenix objavljen je 2020. godine i kombinirao je simulirana vremenska izvješća i arhivirane videosnimke drugih uragana kako bi se ukazalo na opasnost od mogućeg izravnog udara uragana kategorije 5 na područje.

Simulacija pretpostavlja da će uragan pogoditi Tampu, u najgorem mogućem scenariju, s vjetrovima brzinom od 260 km/h i udarima do 320 km/h. Iako je uragan Phoenix bio izmišljen, upozorenja su ovog tjedna poprimila proročanski značaj kako se približava noćna mora u obliku vrlo stvarnog uragana Milton, piše Daily Mail.

Nezamislivo pustošenje

Projekt Phoenix predviđao je da će uragan kategorije 5 u Tampi prouzročiti više od 160 smrtnih slučajeva. Istodobno će nestati 30.000 nestalih ljudi, a 300.000 stanovnika će tražiti sklonište. Uragan će izazvati 200 milijardi dolara štete na zgradama. "Pustošenje u regiji gotovo je nezamislivo", kaže pripovjedač u projektu Phoenix.

Zastrašujuće scene korištene u simulaciji prikazuju gradsko središte pod vodom, s automobilima i krhotinama koje plutaju okolo. Svi mostovi su odsječeni olujnim valom, za koji se kaže da je na nekim mjestima visok i do sedam metara stopa. Simulacija također pokazuje kako je medicinsko osoblje zarobljeno na trećem katu Opće bolnice Tampa.

"Saint Petersburg je sada zapravo otok", kaže spiker dok snimke prikazuju kako vjetar kida krovove kuća.

Simulacija završava sljedeći dan, pokazujući razaranje koje je za sobom ostavila oluja: uništene plaže, bolnicu i većinu poslovnih objekata i domova.
Projekt Phoenix sponzorirali su američka Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) i Odjel za upravljanje hitnim situacijama savezne države Floride s ciljem pomoći lokalnim dužnosnicima da se pripreme za razorne vremenske prilike.

Posljednji put je uragan ovih razmjera pogodio Tampa Bay 1921. godine. Grad je tada bio uspavana provincija od nekoliko stotina tisuća ljudi. Stoljeće kasnije, Tampa je jedna od najbrže rastućih metropola u Sjedinjenim Američkim Državama, s više od tri milijuna stanovnika i vrlo je osjetljiva na poplave zbog klimatskih promjena.

"Uragan u Tampi je najgori mogući scenarij"

Dok se Milton kreće prema obali Meksičkog zaljeva na Floridi, jačajući u oluju kategorije 5, stručnjaci su zabrinuti da bi stoljeće sretnih vremenskih okolnosti moglo iznenadno završiti. Nacionalni centar za uragane predviđa olujni val u Tampa Bayu i okolnim vodama tri do četiri metra iznad normalnih plima i oborine između 10 i 18 centimetara.

Izvješće bostonske tvrtke za modeliranje katastrofa Karen Clark iz 2015. zaključilo je da je Tampa Bay najosjetljivije mjesto u SAD-u na olujne poplave uzrokovane uraganom i da se može računati na 175 milijardi dolara štete.

Povećan rizik je djelomično rezultat topografije. Floridska obala Meksičkog zaljeva plitka je s blagim, nagnutim grebenom. Visoko oceansko dno djeluje kao barijera koja zadržava olujno otjecanje vode, tjerajući ocean da navire na obalu. To je suprotno od istočne, atlantske obale Floride, gdje se dno oceana naglo spušta nekoliko kilometara od obale.

Profesorica meteorologije na MIT-u Kerry Emanuel kaže da je uragan u Tampi najgori mogući scenarij: "Tamo živi ogromna populacija. Vrlo je izložena i to je gubitnička situacija. Uvijek sam znala da je Tampa grad zbog kojeg treba najviše biti zabrinut", rekla je Emanuel, koja već 40 godina proučava uragane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.