500 dana invazije. Ovo je pet ključnih igrača i njihov utjecaj na rat

Foto: Profimedia

Prošlo je 500 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. Moskva i dalje nastavlja s onim što naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom". 

Nakon gotovo godinu i pol sukoba pet ključnih igrača ima utjecaj na rat. SkyNews donosi podsjetnik o kojih se pet osoba radi i kakav je njihov utjecaj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji gotovo godinu i pol vodi svoju zemlju kroz rat, izabran je na dužnost tek 2019. godine. Zelenski je bivši komičar. Dobio je pohvale svjetskih čelnika za svoje vodstvo zemlje tijekom sukoba.

Za razliku od ruskog predsjednika Vladimira Putina, Zelenski je nekoliko puta posjetio crte bojišnice kako bi čestitao pripadnicima vojske. Bio je i na mnogim inozemnim putovanjima kako bi ojačao diplomatske odnose. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin

Putin je čovjek koji je započeo invaziju svojom objavom "specijalne vojne operacije" 22. veljače 2022. godine. Putin je na čelu Rusije posljednjih 11 godina.

Bivši agent KGB-a postao je sinonim za sve više neprijateljski nastrojenu vanjsku politiku zemlje. Za njega je rat u Ukrajini prilika da vrati rusku sferu utjecaja i zemlju za koju smatra da pripada Rusiji.

Tijekom posljednja dva desetljeća nastojao je ponovno potvrditi rusku dominaciju na istoku, nezakonito izvršivši invaziju i aneksiju ukrajinske regije Krim 2014. Putin je više puta okrivio Zapad za raspirivanje rata i zanijekao da Rusija gađa civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Jevgenij Prigožin

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin počeo je kao prodavač hrenovki na štandu. Bivši robijaš koji je veći dio mladosti proveo iza rešetaka zbližio se s Vladimirom Putinom. Dobio je nadimak "Putinov kuhar" zbog svog ugostiteljskog posla povezanog s Kremljom.

Tijekom rata Prigožinov utjecaj je porastao, a njegovi plaćenici, kojih ima na desetke tisuća, izašli su iz sjene i borili su se za Rusiju. Vagnerovci su bili uključeni u zauzimanje Bahmuta, gdje se dogodila jedna od najkrvavijih bitki u ratu. 

Prigožin se sukobio s Kremljom oko njegove taktike u Ukrajini pa je pokrenuo oružanu pobunu u Rusiji te zahtijevao smjenu ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova.

Kako bi se zaustavila pobuna, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je sklopio dogovor kojim je Prigožin protjeran u Bjelorusiju. No, prema posljednjim informacijama, on je još uvijek u Rusiji.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Lukašenko je predsjednik Bjelorusije te je vrlo blizak Putinov saveznik. On je čak dopustio ruskom predsjedniku da premjesti nuklearno oružje u njegovu zemlju.

Uvelike mu se pripisuje zasluga za posredovanje u dogovoru koji je okončao pobunu Wagnera. Zbog toga je izazvao i velik interes medija pa je držao konferencije za novinare na kojima je satima govorio.

Bjelorusija je pomogla Rusiji i u obuci ruskih trupa, brinula se o ozlijeđenima i osiguravala zalihe. Režim je dopustio Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje kopnenih i zračnih napada.

Predsjednik Kine Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping pokušavao je ostaviti dojam osobe koja je iznad sukoba u Ukrajini i želi pomiriti zaraćene strane.

No Kina je optužena za opskrbu Rusije oružjem i streljivom. Kina je odbacila te optužbe, a Xi je pozvao na dugoročni mir tijekom par navrata. Kina je u veljači ove godine objavila mirovni plan od 12 točaka. 

U travnju je Xi imao svoje prve razgovore sa Zelenskim od početka rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.