Bahati bankar pokušao ga izbaciti iz kuće: "Uzeli su mi dom zbog 20 tisuća kuna duga!"

Screenshot: YouTube/Općinski sud u Krapini

NA WEB stranici građanske udruge Živi zid jučer je objavljena snimka koja, kako su opisali pripadnici Živog zida, prikazuje pokušaj deložacije obitelji Rebernišak iz Pregrade bez sudskog naloga od strane zaposlenika PBZ-a Nekretnina Tomislava Tomšića. Na snimci je vidljivo kako se obitelj Rebernišak nalazi u kući, kao i njihova prepirka s Tomšićem oko toga tko je vlasnik sporne kuće.



Dok obitelj Rebernišak tvrdi da im je kuća oduzeta protuzakonito, odnosno da PBZ traži ovrhu nad kućom vrijednom 200.000 kuna zbog deset puta manjeg duga, iz PBZ Nekretnina tvrde da su oni zemljišnoknjižni vlasnici kuće još od 2008. godine, kada su kupili kuću na javnoj dražbi, ali da im obitelj Rebernišak brani preuzimanje kuće u posjed. Kako tvrde iz PBZ Nekretnina, bivši vlasnik kuće već pet godina odbija iseliti iz nje, a kada se prošle godine dogodilo preuzimanje kuće, on je ponovno provalio u nju. Jučer je zaprimio rješenje da u roku od 24 sata mora predati kuću u posjed PBZ Nekretninama, ali je to odbio učiniti.



Prema dokumentaciji koja je u posjedu Indexa, Općinski sud u Krapini donio je 15. siječnja ove godine rješenje prema kojem Milan Rebernišak mora u roku od 24 sata predati kuću u posjed novom vlasniku, PBZ Nekretninama, i to u roku od 24 sata. Kako se navodi u rješenju suda, Rebernišak je nepoznatog datuma provalio u kuću koja se više ne nalazi u njegovom posjedu i to tako da je ušao kroz prozor stražnjeg dijela kuće, obio bravu stražnjih vrata i zamijenio je te uselio u kući zajedno sa svojom kćeri.



Činjenicu da je Rebernišak provalio u kuću otkrio je vanjski suradnik PBZ Nekretnina Davor Marković 9. prosinca 2013. godine prilikom pregleda nekretnine zbog izrade energetskog certifikata, nakon čega je o svemu obavijestio PBZ Nekretnine. Idućeg dana u kuću je došao zaposlenik PBZ Nekretnina Tomislav Tomšić te je o cijeloj situaciji obavijestio policiju. Rebernišak je tada priznao da je neovlašteno provalio u kuću te ju je odbio predati novom vlasniku. PBZ Nekretnine podnijele su kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, a sud u Krapini odredio je da Rebernišak u roku od 24 sata mora napustiti kuću.

Izbacili ih iz kuće, a stvari ostavili

Milan Rebernišak kaže kako su iz kuće bili deložirani 28. lipnja 2013. godine kada je provedena ovrha.

"Istu smo večer ulazili u kuću kroz prozor. Kuća nije bila zapečaćena već su samo bile promijenjene brave. Nas su izbacili iz kuće dok su naše stvari ostale", kazao nam je Milan i dodao da su početkom rujna obili bravu na jednim vratima i ušli u kuću.

Milan je kazao da su u periodu od deložacije do ponovnog ulaska u kuću živjeli u garaži kraj kuće koja također nije bila zapečaćena, a da su u kuću ušli u rujnu kada je bila velika oluja. U garaži nisu imali uvjete za život.


"Jako je puhalo i padala je kiša. Struja je nestala, a netko se morao pobrinuti za meso koje je bilo u škrinji kad se već banka nije brinula o kući", kazao nam je Milan.

Rebernišak tvrdi kako je Tomislav Tomšić znao da on i njegova obitelj borave u kući, no na sudu je Tomšić tvrdio da je to spoznao tek 10. prosinca kada je i obavijestio policiju.

"Bio je nekoliko puta i znao je da živimo u kući jer je došao pitati jesam li uspio prikupiti novce za kupnju kuće", izjavio je Rebernišak.

Milan Rebernišak digao je još 1997. godine kredit za automobil u iznosu od 21 tisuće njemačkih maraka.

"Kredit je s kamatama iznosio otprilike 26 tisuća maraka, a za otplatu mi je ostalo oko 20 tisuća kuna", objasnio je Rebernišak.

Milan jedini ima primanja u obitelji i to mirovinu od koje zbog drugih dugova ostane tek 1100 kuna. Kćer i zet su nezaposleni, a sin koji radi doma dolazi vikendima. Kaže kako banka od njega sada traži 200 tisuća kuna za kuću, no žele samo gotovinu.

"Ne žele otplatu na rate, a drugima kuću prodaju po 400 tisuća kuna. Ja imam pravo prvokupa pa je cijena za mene 200 tisuća kuna", objasnio nam je Milan.

Kaže kako nigdje nema nikakvu nekretninu gdje bi mogao živjeti i gdje bi imao osnovne uvjete za život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.