Bandić u Remetincu

Foto: Marko Lukunić/Pixsell, Index; Video: Dario Dalmacija/Index

MILANU BANDIĆU sudac istrage odredio je istražni zatvor kako ne bi ponovno počinio djela i utjecao na svjedoke. U Remetinec je stigao već u 21.15.

Njegov odvjetnik je rekao da oni nisu ni ponudili jamčevinu. Ljutiti i razočarani Krsnik najavio je i žalbu. "Nikad pod nikakvim okolnostima neću ponuditi ostavku", rekao je Bandić u sudnici. Potvrdio je to i Krsnik dodajući kako ako tako bude Bandić neće dugo na slobodu. Naime, dok god Bandić bude na poziciji gradonačelnika postojat će sumnja od ponovnog počinjenja djela.

> Bandićev odvjetnik: Ovo je sumrak pravne države

270 svjedoka protiv Bandića

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman kazala je novinarima ispred suda kako imaju 270 svjedoka za ispitati.  Suprotno obrani Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je da nema mjesta primjedbama o politički motiviranom ili "istempiranom" progonu. "Možemo samo reći da odvjetnici kada nemaju neke pravne argumente i činjenice kojima bi mogli svoje takve komentare temeljiti onda takve gluposti iznose. Smatramo da to uopće ne treba komentirati", kazala je tužiteljica. Dodala je da je u istrazi planirano ispitivanje najmanje 270 svjedoka, a potvrdila je i da je Uskok za neke osumnjičenike zatražio blokadu imovine, no nije željela otkriti o kome je riječ.

Pripuzu odobrena jamčevima od milijun eura

I drugi osumnjičeni idu u pritvor. Ide i Pripuz iako je sudac prihvatio njegovu jamčevinu od 7,75 milijuna kuna. On će nakon pravomoćnosti rješenja i uplate novca izaći na slobodu. Njegov odvjetnik Nobilo je ocijenio da je u ovom slučaju, po svemu sudeći, bitan jedino Milan Bandić, kojega je, kako je rekao, "trebalo maknuti iz Zagreba". "Opasnost od ponavljanja djela se uklanja ako Bandić da ostavku, a on je večeras najavio da to pod nikakvim okolnostima neće učiniti", kazao je Nobilo.

Sudac Zdenko Posavec za Bandića i Ljubičića pritvor je odredio da ne bi utjecali na svjedoke i da ne bi ponovili kazneno djelo. Za ostale da ne bi utjecali na svjedoke.

Osim Bandiću, dakle, sudac istrage Zdenko Posavec je na prijedlog Uskoka istražni zatvor odredio i predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću, gradonačelnikovom savjetniku Željku Horvatu, direktoru ZET-a Ivanu Toliću, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, direktoru Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanu Markušiću, referentu za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipu Čuli, direktoru Čistoće Miljenku Benku, direktoru građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branku Mihaljeviću, pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu, pročelniku Bandićeva ureda Miri Laci i glavnom tajniku Zagrebačkog športskog saveza Zdenku Antunoviću.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu na slobodu su pušteni pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig, koji su također pod istragom.

> Počinili štetu od 20 milijuna kuna: Ovo su pomagači Bandiću, Ljubičiću i Pripuzu

> Bandić svom prijatelju "kralju otpada" Pripuzu namjestio posao od milijun eura

> Bandić nije bio Batman: Službeni automobil "delao je" za privatne poslove

> Cijelo Uskokovo priopćenje pročitajte ovdje

>  I Nobilo se priključio obrani Pripuza; Matić: Borit ćemo se do kraja!

> Bandićev odvjetnik za Index: Znam taj modus operandi, to je samo pokazna vježba za građane!

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s tvrtkom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i tvrtkom Bramgrad projekt Mranka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornog financiranja predsjedničke kampanje 2009. oštetio gradski i državni proračun. Također, terete ga i da je u pet navrata trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu. Osumnjičen je i da je u sedam navrata koristio svoj službeni i društveni položaj a vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.