Bolnica Jordanovac prisilila medicinske sestre da prekopavaju i sortiraju infektivni otpad

Foto: Čitatelj Indexa

MEDICINSKI otpad zahtijeva posebno zbrinjavanje, no što kad se dogodi da on završi među "običnim", komunalnim otpadom? Ako to nitko ne uoči, opasni otpad ostaje nepropisno bačen, a ako se nepravilnosti uoče, kao što je to bilo proteklog tjedna u slučaju otpada iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac, otpad se vraća kako bi ga se propisno zbrinulo. Tako su medicinske sestre, čistačice i drugo osoblje spomenute bolnice ovih dana imali za zadatak prekapanje po vrećama smeća i razvrstavanje otpada.

"Nakon što je infektivni otpad pomiješan sa komunalnim otpadom sa Klinike za plućne bolesti Jordanovac 19. travnja vraćen sa odlagališta Jakuševac zbog nestručnog i neodgovarajućeg sortiranja, osoblje bolnice (medicinske sestre, servirke u bolničkoj kuhinji i čistačice) po nalogu i uz prijetnju otkazima glavnih sestara KBC Rebro i KB Jordanovac, bilo je prisiljeno napustiti radno mjesto na svojim bolničkim odjelima i bez adekvatne zaštite moralo sortirati pune kontejnere pomiješanog infektivnog i komunalnog otpada u dvorištu bolnice Jordanovac. Medicinsko se osoblje nakon što je nekoliko sati razvrstavalo otpad bez adekvatne zaštite moralo vratiti na svoje bolničke odjele u neposredan kontakt sa najtežim plućnim bolesnicima. Ovaj događaj pokazuje nestručnost i nemarnost vodećih ljudi KBC-a Zagreb koji su ovim postupkom doveli u opasnost osoblje bolnice kojemu nije u opisu posla da razvrstava naknadno vraćeni otpad sa odlagališta i na taj način izravno ugrožava sebe i pacijente", pritužba je koja je stigla u redakciju Indexa.

Nakon prekapanja otpada tuširanje, presvlačenje i povratak k pacijentima

Očitovanje o ovom slučaju zatražili smo od KBC-a Zagreb, čijim je dijelom Klinika za plućne bolesti Jordanovac. Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, doc.dr.sc. Zlatko Giljević, demantira navode da se osoblju prijetilo otkazima i tvrdi da su svi, suprotno tvrdnjama čitatelja Indexa, imali potrebnu zaštitnu opremu za razvrstavanje otpada.


"Klinički bolnički centar Zagreb kao najveća zdravstvena ustanova u RH, a u čijem sastavu je i Klinika za plućne bolesti Jordanovac, poduzima sve zakonom i drugim aktima propisane mjere vezane uz pravilno gospodarenje otpadom, a osobito medicinskim otpadom. U tu svrhu u KBC-u Zagreb organizirane su pored redovnih i dodatne edukacije te su operativni postupci i radne upute objavljene na bolničkom intranetu kako bi bile dostupne svim zaposlenicima.

Točno je da je pri kontroli dovezenog otpada na odlagalište u Jakuševac, u subotu, 19. travnja 2014., postavljena sumnja da se u komunalnom otpadu nalazi i infektivni medicinski otpad. Budući da je otpad dovezen s Klinike za plućne bolesti Jordanovac isti je vraćen upravo na tu lokaciju radi provjere. Kako je otpad vraćen, trebalo ga je provjeriti te sortirati na pravilan način. S obzirom da se sumnjalo na greške  kod primarnog razvrstavanja otpada na odjelima i zavodima pozvani su odgovorni djelatnici da provjere otpad i isprave eventualne greške. Djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac, koji su razvrstavali otpad bili su zaštićeni maskama, ogrtačima kapama i rukavicama, imali su hvataljke za dohvat otpada i odlaganje u adekvatne vreće. Po završenom razvrstavanju djelatnici su bili upućeni na pranje, tuširanje i presvlačenje te na svoja radna mjesta. Dakle, rad sestara na siguran način i zaštita pacijenata ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje. Isto tako valja napomenuti da ni jednom djelatniku Klinike za plućne bolesti nitko nije prijetio otkazom.

Za pravilno razvrstavanje otpada u svim zdravstvenim ustanovama, pa tako i u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, odgovorni su svi zaposleni, no medicinske sestre najviše su u kontaktu s medicinskim otpadom te je njihova odgovornost za pravilno razvrstavanje medicinskog otpada najveća.

Želimo naglasiti da provjerom otpada nije pronađen infektivni otpad već se radilo o tzv. neinfektivnom medicinskom otpadu koji je na kraju zbrinut na zakonom propisan način", naveo je doc.dr.sc. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.