Bosna poručila Srbiji: Što je dosta, dosta je! Ostavite se Srebrenice i BIH!

Foto: Guliver Image/Getty Images

ČLAN predsjedništva Bosne i Hercegovine oštro je reagirao na međunarodnu tjeralicu koju su srpska pravosudna tijela raspisala za ratnim vojnim i policijskim zapovjednicima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem koje se tereti za navodne ratne zločine počinjene 1992. nad Srbima u okolici Srebrenice.

U intervjuu koji je dao za sarajevsko Oslobođenje rekao je kako smatra da su potjernice za Orićem i Meholjićem dio predizborne kampanje u Srbiji.

Napomenuo je kako je to tek nastavak progona bez dokaza s ciljem izjednačavanja krivice, kakvih je bilo i ranije.

"Ne možemo šutjeti o ovakvim činjenicama. Što je dosta, dosta je. Neka se u Srbiji ostave Srebrenice i BiH i neka kampanju prave na nečemu drugom", izjavio je Izetbegović.

Tvrdi da je to s pravom izazvalo uznemirenje među Srebreničanima.

"Na potjernici se izgleda nalazi i ime čovjeka koji je zarobljen u Bratuncu 1992., a kosti su mu pronađene u Srbiji 1995. godine", rekao je te dodao da se očigledno radi o propagandi i želji da se napravi kakav-takav balans u vremenu kada traje suđenje Karadžiću i Mladiću.

Naser Orić, ratni zapovjednik 28. divizije Armije BiH, tijekom suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima dok Meholjić nikada nije ni bio optužen.

I Orić i Meholjić nalaze se u BiH, a ona svoje državljane osumnjičene za ratne zločine ne izručuje.

Po difuznim tjeralicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu odnosno Beču bili su uhićeni ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak no sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako tjeralice nisu bile poduprte nikakvim dokazima o njihovoj krivnji pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.