CEIZ indeks: Hrvatsko gospodarstvo ubrzava, slijedi li oporavak?

Foto: scx.hu

CEIZ indeks je u veljači 2014. zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,49 indeksnih bodova u odnosu na siječanj 2014. godine. Zadnja ocjena CEIZ indeksa pokazuje da je i u siječnju indeks zabilježio povećanje vrijednosti, i to u iznosu od 0,91 indeksnog boda.

Na osnovi kretanja indeksa u prva dva mjeseca ove godine možemo zaključiti da je hrvatsko gospodarstvo zabilježilo ubrzavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu. Opisane pozitivne mjesečne promjene indeksa mogu se interpretirati na dva načina.
 
Promjene u kretanju indeksa možda predstavljaju tek privremeno poboljšanje ekonomske aktivnosti  S druge strane, pozitivne promjene vrijednosti indeksa također mogu upućivati na to da je dno recesije dosegnuto tijekom posljednjeg tromjesečja 2013., nakon čega je uslijedila trajna i pozitivna promjena trenda kretanja poslovnog ciklusa.
 
Nakon što budu poznate vrijednosti indeksa za ožujak i travanj, moći ćemo sa sigurnošću reći koje je od dva navedena tumačenja indeksa ispravno, navode iz Ekonomskog instituta Zagreb.
 
CEIZ indeks za veljaču (Izvor: EIZG)
 
 
Što je CEIZ indeks?
 
Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa. CEIZ indeks je izrađen primjenom modela dinamičkih faktora i Markovljevog modela promjene režima.
 
Uporabna vrijednost CEIZ indeksa je višestruka. Kao prvo, CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.
 
Drugo, za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Treće, CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.