CIA je godinama lagala: Prilikom ispitivanja koristili su nedopuštene metode, a rezultate su lažirali

Foto: Guliver Image / Getty Images

PREMA izvještaju kojeg posjeduje The Washington Post, CIA je više puta dovodila u zabludu američku vladu o načinu na koji provode ispitivanja zatvorenika kao i učinkovitost tih metoda.

U dugoočekivanom izvještaju američkog Senata CIA je ispitivala zatvorenike pomoću metoda koje nisu bile odobrene. To uključuje uranjanje u ledenu vodu i udaranje glave u zid. Nalazi iz izvješća odnose se na vrijeme bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Informacije su često bile napuhane

CIA-in program ispitivanja dao je malo korisnih informacija, a informacije su često bile napuhane kako bi se program ispitivanja činio učinkovitijim.


Prema jednom američkom dužnosniku, CIA je svoje metode opravdavala "jedinstvenim, inače nedostupnim informacijama koje bi mogle poremetiti terorističke planove i spasiti tisuće života". No, neimenovani dužnosnik kazao je za Washington post kako to jednostavno nije istina.

U izvještaju koji je napisan na 6300 stranica stoji i kako je jedan pripadnik CIA-e napustio tajni zatvor na Tajlandu kada je vidio brutalne metode koje se koriste prilikom ispitivanja. U izvještaju stoji i kako su zahtijevali nastavak korištenja brutalnih metoda iako su analitičari bili uvjereni da zatvorenici nisu mogli dati više informacija.

U četvrtak će Odbor za obavještajne službe odlučiti hoće li se skraćena verzija izvješća poslati Baracku Obami nakon čega bi taj dokument mogao postati javan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.