Čelnike Hypo banke Austrijanci terete za mito: Tri hrvatska političara su Mlakar, Ropuš i Vresk

Foto: Arhiva

PROTIV bivšeg člana Uprave Hypo banke Josefa Kirchera, Austrijanci podižu novu optužnicu u kojoj ga terete da je s dva austrijska gospodarstvenika podmitio trojicu neimenovanih hrvatskih političara. Slučaj datira iz 2007. godine, a političari su, prema pisanju austrijskog tiska, navodno primili po 210 tisuća eura. Ukupno je za mito izdvojeno malo više od 4,8 milijuna kuna.

Prenamijenili zemljište

Austrijski Profil tvrdi kako je uprava Hypo banke mitom uspjela prenamijeniti zemljište banke na otoku Pagu u građevinsko, što im je i pošlo za rukom. Isti izvor tvrdi da su uplate išle preko Liechtensteina preko povezane tvrtke Monarola Investment.

Ukupno je preko te tvrtke, tvrde tužitelji, oprano više od 1,7 milijuna eura, a novac je raspodijeljen hrvatskim političarima, dvojici austrijskih gospodarstvenika te Kircheru koji je dobio malo više od pola milijuna eura.

Austrijsko tužiteljstvo najavilo je i nove optužnice protiv bivših čelnika Wolfganga Kulterera i Tilo Berlina.

DORH nas uputio na austrijsko tužiteljstvo

Hrvatska strana do sada se nije iskazala u istraživanju hrvatske strane afere Hypo, ako se ne računa slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera. Tako smo upitali Državno odvjetništvo za komentar podizanja optužnice protiv bivšeg člana Uprave Hypo banke Josefa Kirchera kojeg se uz dva austrijska gospodarstvenika tereti da je podmitio trojicu neimenovanih hrvatskih političara.

Zanimalo nas je koja su to tri hrvatska političara 2007. dobili po 210 tisuća eura svaki kako bi zemljište na Pagu preinačili u građevinsko. Isto tako htjeli smo znati je li hrvatski Dorh ispitivao ovaj slučaj te je li odnosno kad je pokrenuta istraga? Odgovor prenosimo u cijelosti.


"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Vas upućuje da se za sve pojedinosti predmeta i navodne optužnice, o kojima je objavljen tekst u sredstvima javnog priopćavanja, obratite izravno nadležnom austrijskom tužiteljstvu", stoji u odgovoru.

Mlakar, Ropuš i Vresk

Prema informacijama Indexa, koje smo doznali kasno popodne, navodno tri političara koji se spominju u ovom slučaju su Davorin Mlakar, Danijel Ropuš i Josip Vresk, a austrijsko tužiteljstvo ispitivalo ih je u svojstvu svjedoka.

Bivši ministar Uprave Mlakar potvrdio je kako se njegovo ime zaista spominje u ovom slučaju te da je uz Ropuša davao izjave austrijskom tužiteljstvu.

"Nisam primio nikakvo mito niti sam ikada potpisao ugovor niti primio neki poseban novac vezan za poslove na Pagu. U to vrijeme imao sam privatnu tvrtku, a za Hypo banku radio sam na slučaju zemljišta u Zaprešiću. Zamoljen sam od Hypo banke da provjerim mogu li na Pagu graditi turističke komplekse, a ja sam i to u dobroj vjeri i potpuno besplatno i provjerio nadajući se od njih nekom većem poslu. Nikada za to nisam primio nikakav novac, plaću ili mito", kaže Mlakar za Index.

Bio sam pozva u svojstvu svjedoka


Kako je rekao s Hypo bankom ima problem s neplaćenjem posla u Zaprešiću, pa kada je dobio poziv iz Austrije, nadao se da je bio se mogao riješit taj slučaj. No poziv je bio zbog "slučaja Pag".

"Ispitivali su me vezano za Pag kao i Ropuša i to u svojstvu svjedoka. Kako sam razumio priprema se optužnica protiv Kirchera. To je sve što znam", rekao je Mlakar na kraju.

Danijel Ropuš lokalni je čelnik HSS-a u ličko senjskoj županiji, a bio je vijećnik u Novalji. Josip Vreske bivši je saborski zastupnik HSS-a.


 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.