Dan D za Čačića: Australska banka Macquarie zainteresirana za investicije "teške" pet milijardi eura!



"AKO U rujnu ne budemo u punom zamahu, odlazim iz Vlade", najavio je Radimir Čačić u veljači ove godine u jednom televizijskom intervjuu, upitan što će se desiti ako propadnu najavljene investicije.

Investicijski ciklus koji će Hrvatsku podići na noge, najavljivao je tada Čačić, mora započeti već od lipnja. Nekoliko mjeseci u međuvremenu je prošlo, do početka lipnja dijeli nas još samo dva tjedna, a pomak još nije vidljiv.

Čačić je, kako se čini, sve nade položio u dvodnevni put u London, gdje se uputio zajedno sa Slavkom Linićem. Ministri gospodarstva i financija tamo sudjeluju na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a Čačić će, kako stoji u priopćenju Ministarstva financija, održati niz sastanaka s predstavnicima međunarodnih banaka i održati prezentaciju kojom će pokušati privući potencijalne investitore.

Macquarie grupa mogla bi biti najveći investitor

Najvažniji Čačićev sastanak danas je održan u sjedištu Macquarie grupe, najveće australske investicijske banke. Macquariejeva londonska ispostava europska je središnjica ove banke, koja je prisutna u 28 zemalja svijeta, zapošljava 14.200 ljudi i upravlja portfeljem "teškim" 339 milijardi dolara.

Macquarie grupa u svijetu je poznata po velikim privatizacijskim projektima. Ovoga tjedna je tako iz Njemačke stigla vijest da su za 3,2 milijarde eura kupili EON, najveću njemačku mrežu za distribuciju plina.

Među poznatijim projektima Macquarie grupe ističe se i privatizacija Chicago Skywaya, poznate petlje iznad ovog američkog grada. Bio je to, kako se može pročitati na internetskim stranicama Macquarie grupe, prvi put da je uspješno privatizirana jedna američka cesta koja je izgrađena državnim novcem.

Drugi poznati Macquariejevi projekti uključuju ulaganja u zračnu luku u Lyonu, u finske željeznice, te u kupnju londonskog vodovoda, za kojeg su 2006. godine "iskeširali" čak 12 milijardi eura.

Pet milijardi eura za energetiku i infrastrukturu 

Prvi potpredsjednik Čačić, kako tvrde Indexovi izvori, predstavnike Macquarieja pokušava zainteresirati za projekte javno-privatnog partnerstva u infrastrukturi i energetici "teške" i do pet milijardi eura.

Australska investicijska banka navodno je zainteresirana za gradnju LNG terminala i to u suradnji s General Electricom, jednom od najvećih američkih firmi. Također, već otprije je poznato da su Australci zainteresirani i za izgradnju plinske termocentrale kraj Obrovca.

S Macquarie grupom Čačić je razgovarao i o investiranju u niz drugih, prvenstveno infrastrukturnih projekata. Ne treba isključiti mogućnost ni da će Australci sudjelovati u projektu obnove, dogradnje i izgradnje javnih objekata poput škola, bolnica i zatvora, također po modelu javno-privatnog partnerstva. 

Dok je Čačić "obrađivao" potencijalne investitore, Linić je održao sastanak s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe. Na Linićevom rasporedu je i sjednica Odbora guvernera EBRD-a. Ukoliko Linićeva i Čačićeva londonska ekspedicija prođe uspješno, računa se da će od EBRD-a uspjeti osigurati kredit za investicijske projekte u iznosu i do 500 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.