Dekapitacija, rezanje udova, brutalno premlaćivanje: U međusobnim ratovima narkokarteli ne biraju metode

PRONALAZAK 49 izmasakriranih tijela uz cestu u blizini industrijskog grada Monterrey na sjeveru Meksika šokiralo je i zgrozilo svijet. Obračuni narkokartela u Meksiku nerijetko završavaju s mnogo žrtava, ali ovaj je slučaj zasigurno jedan od najkrvavijih.

Žrtve obračuna narkokartela u Meksiku samo se gomilaju: prošlog tjedna u blizini Guadalajare pronađeno je 18 izmasakriranih tijela, tjedan prije na mostu je pronađeno još 9 tijela, a neposredno prije toga ispred zgrade lokalne vlasti u Nuevo Laredu otkrivene su glave još 14 žrtava...

Iako ih mnogi optužuju za iracionalno nasilje, većina stručnjaka s time se ne slaže te smatra da su zločini narkokartela pomno isplanirani i da imaju točno određen cilj, odnosno poruku koju žele poslati.

"Metode ludosti"

Alejandro Hope, stručnjak za sigurnost i bivši član vladine obavještajne agencije tvrdi da ubojstva imaju svoju "svrhu", odnosno da igraju ulogu u rivalstvu između različitih narko-kartela.

"Ne smatram ih iracionalnima. Oni su psihopati, to je sigurno, ali sam uvjeren da imaju točno određene metode u toj svojoj ludosti. Oni se bore za obranu svog ugleda brutalnih i opasnih ubojica, kao i kontrole nad područjem koje prisvajaju", objasnio je Hope. S njim se slaže i većina drugih stručnjaka. Ukoliko se osjete ugroženi od strane protivnika, narkokarteli na njihovom području šalju jasnu poruku - ostavljajući izmasakrirana tijela nevinih osoba.

Činjenica da većina žrtava nije direktno povezana s kartelima samo ukazuje na njihovu nemoć, tvrde stručnjaci, ali i dodatno otežava posao policiji, budući da je žrtve nemoguće povezati s niti jednom narkobandom. Neki za masakre, u kojima je od 2006. godine poginulo najmanje 50.000 osoba, krive i lokalne vlasti koje su potpuno nemoćne u borbi protiv kriminala.

"Ukoliko vlada ne učini ništa, zločini će se nastaviti", zaključio je Alberto Islas, meksički stručnjak za sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.