Doing Business: Hrvatska gora od Makedonije i Crne Gore, najveći problem u poreznom sustavu

Foto: scx.hu Ilsutracija: Doing Buseiness

NA najnovijoj ljestvici indeksa poslovanja "Doing Business" koji objavljuje Svjetska banka Hrvatska je skočila sa 89. na 65. mjesto.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 189 zemalja, a istražena su područja poput pokretanja poslovanja, građevinskih dozvola, dostupnost izvora električne energije, dostupnosti kredita, porezne politike, prekogranične trgovine itd.

Što se tiče zemalja regije bolje pozicionirane od Hrvatske su i dalje Makedonija, na 30. mjestu, Crna Gora na 36. mjestu, Bugarska na 38., Rumunjska na 48., Slovenija na 51. i Mađarska na 54. mjestu.

Iza Hrvatske su Albanija na 68. mjestu, Srbija na 91., te Bosna i Hercegovina na 107. mjestu.

Hrvatska je među svim zemljama najveći napredak postigla u području građevinskih dozvola.

Navodi se primjer izgradnje skladišta, za koje je ishođenje dokumentacije ranije trajalo 379 dana, dok je sada procedura skraćena na 188 dana, a troškovi iznose 0,3% investicije.



Osim toga, navodi se da je Hrvatska postigla napredak i u smanjenju troškova pokretanja posla, i to smanjenjem troškova javnih bilježnika.

Kao problematično područje i dalje se ističe porezni sustav, povećanje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje i obveze kompanija kod podnošenja prijava poreza na dodanu vrijednost.


Promatrano po kategorijama koje se ocjenjuju Hrvatska je po jednostavnosti pokretanja posla na 88. mjestu, po lakoći ishođenja građevinskih dozvola na 178. mjestu, pristupu električnoj energiji na 59. mjestu, jednostavnosti registracije vlasništva na 92. mjestu, dostupnosti kredita na 61. mjestu, prema zaštiti manjinskih ulagača na 62. mjestu, plaćanju poreza na 36. mjestu, prema jednostavnosti prekogranične trgovine na 86. mjestu, prema izvršavanju ugovora na 54. mjestu i nelikvidnosti na 56. mjestu.

Grčić o 'Doing Business': Hrvatska se svakako pomakla

Hrvatska je na 'Doing Business' ljestvici Svjetske banke skočila na 65. mjesto, a najveći napredak napravljen je u zaštiti ulagača.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić dio zasluga pripisao je radnoj skupini za poslovnu klimu i ciljanim promjenama u određenim područjima poslovanja. Međutim, izrazio je i rezervu obzirom da je promjenom metodologije pomak bitno manji.

"24 mjesta prema gore to izgleda sjajno. Međutim, kad se mjeri prošla godina novom metodologijom, onda je ipak pomak, ali bitno manji. Za dva mjesta. No svakako Hrvatska se pomakla po svim ocjenama ovih eksperata i to u nekoliko ključnih područja: uknjižba vlasništva, izdavanje građevinskih dozvola, rješavanje nelikvidnost, prekogranično trgovanje i zaštita ulagača. Dakle, pet ključnih područja u kojima je Hrvatska u ovom trenutku ostvarila značajan napredak", pobrojao je Grčić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.