Euro pao za više od 1,5 posto, Grci kupuju - bitcoin

Ilustracija: Bitcoin.org

AGENCIJE javljaju da je nakon objavljivanja prvih rezultata grčkog referenduma euro pao u odnosu na dolar za više od 1,5 posto, na 1,09868 dolara. Financijski analitičari za ponedjeljak najavljuju buran dan na svjetskim burzama. No, kao i proteklih dana raste - bitcoin!

Podsjetimo, nitcoin, najpoznatija virtualna valuta prije nekoliko je dana doživjela rast od sedam posto, nakon što je porasla zabrinutost da bi Grčka mogla napustiti euro, što je navelo mnoge špekulante i štediše da sigurnost potraže u ovoj digitalnoj valuti.

Bitcoin je virtualna valuta izumljena prije šest godina, te iza nje ne stoji niti jedna vlada ili središnja banka a kretanje njene vrijednosti ovisi isključivo o ponudi i potražnji.

Iako je ranije bio vrlo volatilan, odnosno sklon snažnim promjenama vrijednosti, bitcoin se posljednjih mjeseci prilično stabilizirao, a s time je poraslo i povjerenje ulagača.

Ne čekaju da Vlada smisli plan izlaska iz eurozone

Joshua Scigala, suosnivač burze na kojoj se bitcoin može zamijeniti za zlato, i obrnuto, kaže da su Grci počeli kupovati virtualnu valutu jer sve više gube povjerenje u vladajuće strukture.

No, nejasno je koja će se valuta koristiti u slučaju izlaska Grčke iz eurozone i kako će sve to skupa izgledati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.