Europska komisija: Uvedite porez na imovinu, smanjite plaće, režite uhljebe

Foto: Hina

EUROPSKA komisija danas je objavila ocjene nacionalnih programa reformi članica EU.
Hrvatska je svrstana u skupinu zemalja čije prekomjerne neravnoteže "zahtijevaju odlučne mjere politika i posebno posebno praćenje" , uz Bugarsku, Francusku, Italiju i Portugal.

Predviđanje ministra financija Borisa Lalovca da protiv Hrvatske neće biti pokrenut korektivni postupak, pokazala su se točna, ali su Vladi upućene konkretne preporuke koje bi trebalo implementirati tokom ove i sljedeće godine.

Treba kažnjavati one koji previše troše

Hrvatska bi trebala osigurati održivo smanjenje deficita do 2016. godine poduzimanjem potrebnim mjera već ove godine te ojačati proračunsko planiranje za sljedeću godinu. Također, trebalo bi poboljšati kontrolu trošenja novca na državnoj i lokalnoj razini, i to uspostavom mehanizma sankcija za entitete koji "probiju" plan potrošnje.

Osim toga, preporuča se i usvajanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti i jačanje kapaciteta i uloge Državne revizije. Preporuka Europske komisije je i uvođenje poreza na imovinu te poboljšanje sustava PDV-a. Iz Europske komisije navode da bi trebalo ojačati upravljanje javnim dugom.


Europska komisija upozorava i da bi trebalo smanjiti praksu ranog umirovljenja, na način da se poveća "kažnjavanje" onih koji rano odlaze u mirovinu.

Rezati broj agencija i preklapanja nadležnosti

Preporuka je i da se reformira sustav plaća, kako bi se one uskladile s produktivnošću i makroekonomskom situacijom. Potrebno je ojačati inicijative koje bi nezaposlene motivirale da prihvate posao.

Što se tiče funkcioniranja administracije, Komisija upozorava da je potrebno smanjiti fragmentaciju i preklapanja nadležnosti različitih razina lokalne i središnje vlasti, smanjiti broj državnih agencija te uspostaviti novi model raspodjele nadležnosti.

Spominju se, naravno, i parafiskalni nameti, koje bi trebalo smanjiti te ukloniti barijere s kojima se susreću razni pružatelji usluga. Potrebno je i poboljšati kvalitetu i učinkovitost pravosuđa, s naglaskom na trgovačke sudove.

U lipnju rasprava o preporukama

Komisija upozorava da treba poboljšati sustav predstečajnih nagodbi i stečajeva, ali i uvesti osobni stečaj. Također, potrebno je ojačati kapacitete financijskog sektora koji se susreže s izazovima visoke razine nenaplativih kredita poduzećima i kredita s valutnim klauzulama.

Ministri država članica EU-a raspravljat će o preporukama po državama članicama u lipnju prije nego što ih 25. i 26. lipnja podrže čelnici država i vlada EU-a.

Preporuke će se formalno donijeti u srpnju. Tada provođenje preporuka ovisi o državama članicama, koje ih uključuju u svoje nacionalne politike i proračunske planove za 2015./2016.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.