Europski povjerenik za trgovinu: ACTA nije problem, već rješenje za naše ekonomske teškoće

ODBOR za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta danas je počeo raspravu o ACTA-i.

Prvi se članovima Odbora obratio europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht, poznati zagovornik ovog sporazuma. "ACTA ne predstavlja napad na naše slobode i neće kriminalizirati one koji ilegalno skidaju materijale s interneta", okrenuo je ploču De Gucht, iako je dosad manje više svima postalo jasno kako ovaj sporazum u svom postojećem obliku ostavlja prostor upravo za takvu praksu.

ACTA nije problem, ACTA je rješenje

"ACTA nije Big Brother, nego način da riješimo naše ekonomske probleme u 2012. godini, ali i poslije toga", pronašao je povjerenik lijek za teškoće koje muče Europu, a kojem se svih ovih mjeseci nisu mogle dosjetiti njegove kolege iz Bruxellesa i ostalih centara moći.

"Milijuni ljudi su u krivu, mi političari se moramo oduprijeti masama"

"Ako ste pratili javnu debatu o ACTA-i moguće je da ste povjerovali kako ona znači kraj demokracije, cenzuru interneta i ograničen pristup spasonosnim lijekovima. I ja sam oprezno osluškivao što o tome misle građani koji su svoje mišljenje iskazali na ulicama. Mnogi građani, svugdje u Europi", nastavlja De Gucht.

"Zasigurno neki od vas misle kako milijuni građana ne mogu biti u krivu. Međutim, kada je ACTA u pitanju, dužnost je nas političara da razjasnimo ta pogrešna tumačenja i odupremo se mišljenju masa", objasnio je De Gucht kolegama tko ima monopol na istinu.

Branit će legalnost ACTA-e dok Europski sud pravde ne odluči drugačije

Najavio je De Gucht kako će braniti legitimitet ACTA-e sve dok drugačije ne odluči Europski sud pravde, kojeg je Europska komisija upitala za pravno mišljenje o legalnosti kontroverznog sporazuma.

"Njime se želi izgraditi globalan sustav zaštite intelektualnog vlasništva u Europi. ACTA ne cenzurira internet, ne kriminalizira one koji ilegalno skidaju sadržaje i neće ograničiti trgovinu generičkim lijekovima", uporan je bio De Gucht u prikazivanju svog viđenja ACTA-e.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.