Financijski izvještaj Emporiona opet dokazao da Josipović nije govorio istinu: Vojkovićeva dobit 38,8 milijuna kuna!



"PODUZETNIK Marko Vojković i njegov poslovni partner Juraj Mucko isplatili su sebi 2011. godine čak 38,8 milijuna kuna dobiti koju je njihova tvrtka Emporion akumulirala posljednjih godina. Ta je dobit dobrim dijelom bila ostvarena i na poslovima prikupljanja ZAMP-ovih autorskih naknada, dobivenima od Hrvatskog društva skladatelja (HDS) u vrijeme dok su na vodećim funkcijama u tom društvu bili Vojkovićeva sestra Sanda Vojković te njegov i sestrin bliski prijatelj, sadašnji predsjednik republike Ivo Josipović", piše ovotjedno izdanje Novosti u kojem se naglašava da je iz financijskog izvještaja tvrtke Emporion jasno vidljivo da je dobit lani isplaćena vlasnicima tvrtke, odnosno Vojkoviću koji drži 67 posto vlasničkog udjela, i Mucku koji drži 33 posto.

Nastojali umanjiti brojke

Financijski izvještaj koji dokazuje takvu dobit izrazito je bitan jer su i Vojković i Josipović nakon izbijanja afere "Zamporion" u ožujku ove godine tvrdili kako je visoka dobit koju Vojković ostvaruje na poslu s HDS-om "samo papirnata" te da je stvarna zarada njegove tvrtke znatno manja.


"Da je riječ tek o 'papirnatoj' dobiti izjavio je u ožujku upravo Josipović u emisiji 'Nedjeljom u dva'.", napominje se u tekstu u kojem se podsjeća da je taj tjednik već prije pokazao da te tvrdnje nisu istinite te da Vojković od HDS-a izvlači živi novac.

"Spomenuti financijski izvještaj tvrtke Emporion sada to još jednom potvrđuje", napominje se u tekstu u kojem se podsjeća da je u trogodišnjem periodu od 2008. do 2010. Emporion od HDS-a naplatile 111,5 milijuna kuna, ostvarivši 29 milijuna kuna čiste dobiti.

Isplatili profit prije povećanja poreza

"Iz financijskih izvještaja tvrtke Emporion za 2011. može se zaključiti i što su Vojković i Mucko napravili s tim novcem. Isplaćeno je 38,8 milijuna kuna dobiti, a istovremeno su vlasnici Emporiona svojoj tvrtci beskamatno posudili 37,5 milijuna kuna. U izvještaju stoji da ta kratkoročna posudba dospijeva na naplatu 1. prosinca 2012. Nije poznato koji je bio smisao te operacije, ali je činjenica da su si na taj način vlasnici isplatili profit prije nego što je nova vlada povećala poreznu stopu na izvlačenje dobiti iz tvrtki", zaključuju Novosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.