Gliser u punoj brzini udario u svjetionik, dvije osobe ozlijeđene

Ilustracija: mppi

TIJEKOM noći Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je jednu medicinsku evakuaciju i nekoliko akcija traganja i spašavanja na moru, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.


Noćas se u uvali Ilovik dogodila teška pomorska nesreća s ozlijeđenima kada je gliser u punoj brzini udario u svjetionik, te je pokrenuta akcija hitne medicinske evakuacije dvojice unesrećenih.

Središnjica je organizirala hitan medicinski prijevoz Jadrolinijinim trajektom do Maloga Lošinja, gdje su lakše ozlijeđenoj članici posade sanirane ozljede, dok su teško ozlijeđenoga voditelja glisera djelatnici Hitne medicinske pomoći prevezli dalje u KBC Rijeka, odakle je dojavljeno kako je unesrećeni stabilno i izvan životne opasnosti.

Nakon toga, MRCC Rijeka je spojen s posadom motorne jahte naziva "Korina", u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, koja se nasukala ispred luke Hvar s pet članova posade koji su zatražili pomoć, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Hvar. Razgovorom sa zapovjednikom plovila utvrđeno je kako se na jahti nalazilo pet talijanskih brodolomaca koji nisu bili životno ugroženi.

Česi prošli bez ozljeda

Treća dojava u Središnjicu pristigla je putem Županijskoga centra 112 Šibenik, kada je s dežurnim djelatnicima spojen češki državljanin star oko 60 godina koji se nalazio na južnoj strani otoka Zlarin u vlastitoj jedrilici, te je zatražio pomoć u odsukavanju budući su olujni udari južnoga vjetra jedrilicu bacili na obližnje stijene.


U akciju spašavanja po dojavi Središnjice uputili su se djelatnici Pomorske policijske Šibenik.

Posljednja dojava u Središnjicu pristigla je rano jutros u 3.55 sati putem Županijskog centra 112 Rijeka, kada je uspostavljena radio veza s jedrilicom naziva "Ivan 1", sa šest čeških članova posade, koja se nasukala na zapadnoj strani otoka Ilovika.

Kako je u razgovoru s brodolomcima ustanovljeno da nema prodora mora u jedrilicu, kao niti opasnosti po ljudske živote, u komercijalnu akciju odsukavanja uključeno je plovilo tvrtke "SeaHelp", koji su odsukali jedrilicu i javili da su svi članovi posade neozlijeđeni i zbrinuti, dodaje se u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.