Guardian o pobjedi Syrize: Vrijeme je da sjever posluša poruku s juga

Screenshot: SYRIZA/YouTube

GUARDIAN je na rezultate izbore u Grčkoj reagirao editorijalom u kojem ocjenjuje da će oni Europu protresti do korijena.

"Grčka strpljivost je napokon pukla na nedjeljnim izborima, pogotovo među srednjim slojem građana koji su prognali vladu Nove demokracije zajedno s mjerama štednje i na njeno mjesto postavili koaliciju ljevice. Za posljedicu, prošlost više ne može služiti kao vodič u budućnost, barem ne u Grčkoj, a možda ni u drugim dijelovima Europe," pišu urednici Guardiana i propitkuju spremnost Njemačke da prihvati pobjedu koja predstavlja poraz politike diktirane iz Berlina.

"Njemačka se još uvijek pretvara da eurozona može uspjeti jedino ako nastavi s fiskalnom čestitošću koja je zapravo i uzrokovala politički potres u Grčkoj. Ovo neće biti lagano za Angelu Merkel, no ukoliko ne dođe do porasta potrošnje u Grčkoj i čitavoj eurozoni, političke strukture Europe će se nastaviti suočavati s trenucima poput, ili gorih od ovog. Nije samo Grčka ta koja treba novi početak, nov početak je potreban čitavoj eurozoni. Vrijeme je da sjever počne slušati poruke koje stižu s juga," zaključuju u Guardianu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.