HUZP: Banke izigravaju zakon, više ne naplaćuju "opomenu" nego "obavijest"



"NEMOJTE dozvoliti da se davatelji usluga smiju nama potrošačima, ali isto tako nemojte dozvoliti da se smiju instituciji Vlade Republike Hrvatske radi svojih profita", apelira Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) u dopisu koji su poslali Zoranu Milanoviću.

HUZP se premijeru odlučio obratiti jer smatraju da banke izigravaju izmjene Zakona o zaštiti potrošača. Podsjećamo, nedavno je odlučeno da banke više korisnicima ne smiju naplaćivati opomene. No, vrlo brzo su doskočili tom problemu; "opomena" se sada zove "obavijest" i korisnika košta dvadesetak kuna.

"Svakako pozdravljamo izmjene Zakona i molimo Vas da Vlada spriječi davatelje usluga u daljnjoj naplati ne više OPOMENA nego sada OBAVIJESTI o dugovima potrošača. Poslovica bi rekla 'Nije šija , nego vrat'. Naši potrošači su već počeli od nekih banaka (PBZ) dobivati obavijesti koje trebaju platiti. Tako Vam i dostavljamo jedno pismo e-poštom našeg potrošača iz Karlovca", stoji u pismu poslanom Milanoviću.

HUZP također predlaže Milanoviću da država kao vlasnik jedine hrvatske banke HPB-a, poveća kamate na sredstva građana koja su u banci i smanji kamate na kredite i naknade. "To će se sigurno isplatiti našim građanima, ali i banci jer će privući svježi kapital, koji će moći uložiti u hrvatsku privredu, a vjerojatno će i potaknuti konkurenciju za zdravim natjecateljskim duhom da i oni smanje svoje namete građanima", tvrde iz HZUP-a.

"Činjenica je da banke ostvaruju ekstra profite, a mi koji smo stariji znamo da smo prije tridesetak godina u bankama dobivali sve besplatno samo da nas privuku, a sada ćemo trebati platiti kada uđemo u banku i kažemo 'dobar dan'", zaključuje se u pismu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.