"Putem HR RASFF sustava, dana 23. listopada 2012. godine zaprimljena je hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, br. 74/08, 156/08, 89/10 i 153/11).", stoji u priopćenju Ministarstva.
Konzumirate li tunu, može doći do akutnih alergijskih reakcija!
Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice. Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija.
"Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka VM2 d.o.o., počela je provoditi dobrovoljne mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta te najavila i provođenje mjera obavješćivanja potrošača o spornim proizvoda putem tiskanih medija.", zaključuje ministarstvo te dodaje: "Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuje se da isti ne konzumiraju."