Holy: Otpad sada počinjemo tretirati kao korisnu sirovinu

NA POZIV gradonačelnika Željka Saba ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy posjetila je danas Vukovar.

Na radnom sastanku s gradonačelnikom i njegovim suradnicima razgovarala je o projektima iz zaštite okoliša i prirode koji se provode na području grada, a nakon toga je posjetila odlagalište komunalnog otpada Petrovačka Dola i projekt revitalizacije starog korita rijeke Vuke.

Do 2013. moramo smanjiti količinu biološkog otpada za 25 posto

Govoreći o promjenama načina zbrinjavanja komunalnog otpada ministrica je napomenula kako je Hrvatska, sukladno sporazumima s EU, obvezna do 2013. smanjiti količinu biološkog otpada za 25 posto, a do 2018. sva odlagališta moraju biti sanirana i mora biti uveden integrirani sustav gospodarenja otpadom.


"Otpad se sada počinje tretirati kao korisna sirovina što znači da neće više biti dopušteno jednostavno odlaganje otpada na deponije nego će se taj otpad koji ima korisna svojstva prije toga morati izdvajati i kasnije obrađivati", rekla je Holy.

Za 10-ak dana predstavljanje karte i plana gospodarenja otpadom

Ministrica je i najavila kako će se novi Zakon o otpadu biti predstavljen za 10-ak dana kada će javnosti biti obznanjena karta i plan gospodarenja otpada. S domaćinima je ministrica Holy razgovarala o mogućnosti da se staro korito rijeke Vuke proglasi zaštićenim područjem što bi Vukovaru osiguralo dodatni razvojni potencijal.

"Vjerojatno će se izvidi u vezi ovoga nastaviti s procjenom kakva bi korist u smislu novog zapošljavanja i gospodarskih benefita bila za ovo područje", zaključila je ministrica Holy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.