Hrvati u paklu Iraka: Militanti uzimaju taoce i javno ih ubijaju i osakaćuju

Foto: Hina

MILITANTI pod vodstvom Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) zauzeli su Sadiju i Džalaulu i okolna područja u pokrajini Dijali pošto su iračke snage sigurnosti napustile svoja područja. Prethodno su preuzeli kontrolu nad Faludžom, Ramadijem, Tikritom i Mosulom i svakog dana sve su bliže glavnom gradu Bagdadu. Trenutno pod kontrolom drže petnaestak posto zemlje.

Militanti su prilikom osvajanja iračkog teritorija uzimali i taoce. Tako se u rukama militanata nalazi 80 turskih državljanina. Turski ministar vanjskih poslova, Ahmet Davutoglu, upozorio je pripadnike ISIL-a da ne naude otetoj skupini u kojoj je 49 turskih konzularnih zaposlenika i 31 vozač kamiona. Do otmice je došlo u Mosulu.

U Iraku se nalaze i Hrvati.

"Specijalna misija je u kontaktu s našim državljanima i ovisno o tome kako se bude razvijala situacija tako ćemo i mi postupiti", kazala je za Index glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić.

Potvrđeno nam je kako su naši sugrađani u Iraku "živi i zdravi".

MVEP izdalo upozorenje

Na stranicama MVEP-a objavljeno je upozorenje za putovanje u Irak.

"Postoji vrlo visok rizik putovanja zbog složenog sigurnosnog stanja uzrokovanog terorističkim napadima pobunjenika povezanih sa Al-Qaidom. Uslijed oružanih sukoba sigurnosnih snaga i militanata, hrvatskim građanima preporučujemo izbjegavanje svih vrsta putovanja u okruge Ramadi i Fallujah (provincija Anbar) kao i u područja cijele provincije Ninewah i Salah-ad-Din. Izvještaji ukazuju da su sigurnosne snage vratile kontrolu nad Mosulom, glavnim gradom provincije Ninewah, ali ga kasnije napustile. Svima koji su trenutno u tim područjima, savjetujemo žurno napuštanje. Hrvatskim državljanima savjetujemo da bez prijeke potrebe ne putuju u Irak", stoji u obavijesti.

Odrubili glavu i napisali: Ovo je naša lopta

Pripadnici ISIL-a objavili su na svojem Twitter profilu fotografiju tijela s odrezanom glavom. U opisu fotografije napisali su: "Ovo je naša lopta, izrađena je od kože" te su stavili oznaku #World Cup.


Ubrzo nakon što su objavili fotografiju Twitter je suspendirao njihov profil.



Prema pisanju AP-a, militanti su snimili video smaknuća policijskog narednika. Na snimci se vidi kako su usred noći došli do kuće narednika, stavili mu povez na oči i zavezali ruke. U spavaćoj sobi nožem su mu odrezali glavu.

U video koji traje malo više od sat vremena mogu se vidjeti snimke napada na sigurnosne snage te ubijanje zatočenih vojnika. U jednoj sceni vidi se trenutak kada na autocesti zaustavljaju automobile i ubijaju pripadnike sigurnosnih snaga.

Posebno je stresna scena u kojoj tjeraju dvojicu sinova da iskopaju grob za svojeg oca. Ubrzo nakon toga prerezali su im vratove.

ISIL je jedna od trenutno najekstremnijih skupina. Video snimci dokaz su njihove brutalnosti. Zatočenike ubijaju na brutalne načine te snimke često koriste kako bi zastrašili druge. Ne računajući vladine i vojne mete, grupa je do sada preuzela odgovornost za tisuće ubojstava iračkih civila.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.