Hrvatska tužila MOL arbitražnom sudu!

Foto: Hina

IAKO su jučer nakon trećeg kruga pregovora o Ini obje strane, i Vlada i MOL, izražavale zadovoljstvo napretkom, čini se da situacija nije nimalo idilična. Hrvatska je danas tužila MOL arbitražnom sudu! Informacija je potvrđena iz Ministarstva gospodarstva. Tužba se odnosi na ugovore koje je 2009. godine potpisao bivši premijer Ivo Sanader, odnosno na upravljačka prava nad Inom.

Hrvatska je Arbitražnom međunarodnom sudu UN-a u Ženevi protiv mađarskog MOL-a podnijela tužbu u kojoj se, kako javlja HRT, traži proglašavanje ništavim ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavnog ugovora o plinskom poslovanju, koje je potpisala Vlada Ive Sanadera. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora i drugih protuugovornih aktivnosti MOL-a.

Mogućnost međunarodne arbitraže po tom pitanju najavljuje se već mjesecima. "Mi imamo sudski proces protiv Sanadera koji dezavuira posljedice tih sporazuma, jer svi poslovni odnosi koji su u tom sporazumu navedeni temeljni su na kaznenom djelu, dok je pozicija Mađarske da oni kao uprava koja odgovara dioničarima mogu te ugovore u što kraćem roku eksploatirati", kazao je u studenom ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Jučer na sastanku dogovorili veća ulaganja u Inu

"Uspjeh Ine je u interesu MOL-a. Zadovoljni smo, stoga, što je današnji sastanak na kojem se razgovaralo o budućnosti Ine bio utemeljen na racionalnom stavu te što je plan razvoja istraživanja i proizvodnje također bio raspravljen. Danas smo imali i mogućnost da raspravim hitnu potrebu ishođenja potrebnih dozvola. Sukladno našem poslovnom planu, ukoliko dobijemo potrebne dozvole na vrijeme, INA će biti u mogućnosti proizvoditi dodatnih 4300 bbl dnevno u kratkom roku, što može biti povećano na 9000 bbl dnevno u srednjem roku. Ovo povećanje proizvodnje od 10 i 20% bi također i značilo nekoliko stotina milijuna kuna dodatnog, izravnog ili neizravnog, doprinosa hrvatskom gospodarstvu. Vodeći se današnjim sastankom, spremni smo ubrzati nastavak pregovora", kazao je nakon jučerašnjih pregovora član pregovaračkog odbora i izvršni direktor MOL-a Jozef Molnar.

"Izrazili smo spremnost razgovarati o svim točkama u sklopu okvira za pregovore koje je zadala Vlada, koji uključuju i korporativno upravljanje, s tim da se niti jedna točka ne može zaključiti prije nego što dogovorimo korporativno, što znači da će se vrlo vjerojatno zaključiti cijeli paket, a ne točka po točka, kako je razgovarano i zaključeno na prvom sastanku. Razradit ćemo točku po točku, temu po temu, i onda pokušati zaključiti paket s kolegama iz MOL-a. Također očekujemo da će kolege, kroz stručne timove koje ćemo formirati u sljedećih nekoliko tjedana, prezentirati svoj prijedlog strategije razvoja Ine kao regionalne kompanije i novi model korporativnog upravljanja kako bismo onda imali dobru podlogu za sljedeće pregovaračke krugove", rekao je Vrdoljak nakon jučerašnjeg sastanka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.