I Zmajlovićeva glavna tajnica vozi službeni auto: U dva mjeseca na gorivo otišlo više od 4000 kuna

Foto: izbori.cesi.hr, Wikipedia

SILVIA CIKOŠ, glavna tajnica ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, još je jedna članica Zmajlovićeve svite koja neovlašteno koristi službeni automobil. Cikoš se, kako doznajemo, često vozi u automobilu marke Honda Civic, registracija ZG 4674 DU. Radi se o hibridnom vozilu koje je u vrijeme dok je bila ministrica koristila Mirela Holy.

> Zmajlovićevoj glasnogovornici pred kućom ukrali službeni automobil koji nije smjela koristiti

Index je u posjedu evidencije R1 računa Ministarstva zaštite okoliša i prirode za rujan i listopad 2013. godine. U tom je razdoblju je preko kartice ministarstva koja glasi na ime glavne tajnice Cikoš natankano gotovo 4158,31 kuna goriva. Na trošak ministarstva, naravno.

U dva mjeseca potrošila 3500 kuna goriva

Cikoš je u rujnu 2013. preko službene kartice kupila gorivo za 2279,45 kuna, a u listopadu 2013. za 1185,80 kuna. Ukupno je, dakle, na gorivo potrošeno 3465,25 kuna. I to bez PDV-a koji iznosi dodatnih 693,06 kuna.

Malo si koji prosječni vozač može dopustiti da na gorivo potroši više od 2000 kuna mjesečno. Niti za time ima potrebe. Prosječni mjesečni troškovi goriva, kao što vlasnici automobila vrlo dobro znaju, iznose oko 800 kuna.


Cikoš smo u telefonskom razgovoru upitali kako komentira ove ogromne troškove za gorivo, te odakle joj dozvola za vožnju na račun ministarstva, s obzirom da na službeni automobil nema pravo. Zatražila je da joj upit pošaljemo putem e-maila. Odgovore nam je dostavila preko glasnogovornice Dijane Sušac.

Cikoš: Radi se o iznosu za više vozila

Cikoš tvrdi da se svi troškovi službenih vozila vode kroz glavno tajništvo, te naglašava da Ministarstvo zaštite okoliša na raspolaganju ima 47 automobila, od čega 37 koriste inspektori uglavnom izvan Zagreba.

"Za preostala vozila, čije korištenje se raspoređuje kroz glavno tajništvo, za potrebe kupovine goriva koriste se kartice koje glase na imena 3 osobe, dvojice službenih vozača pratitelja i glavne tajnice. Sukladno tome, navedeni iznosi odnose se na više automobila. Nemam vozilo na raspolaganju 24 sata, a po potrebi povremeno koristim službeno vozilo koje je u tom trenutku na raspolaganju. Evidencija korištenja službenih vozila vodi se u glavnom tajništvu", kaže Cikoš.

Na privatni put službenim automobilom

Indexovi izvori iz Zmajlovićevog ministarstva, međutim, pričaju drugačiji priču. Prema nihovim tvrdnjama Cikoš redovito koristi službeni automobil, a često je se može vidjeti i kako njime napušta radno mjesto na kraju radnog dana.


Dokaz da Cikoš službeni automobil koristi u privatne svrhe, prema Indexovim izvorima iz Ministarstva zaštite okoliša, činjenica je da je Cikoš u subotu 7. rujna, dakle na neradni dan, gorivo točila u Bjelovaru, što se vidi iz dokumentacije koju posjedujemo. Tog dana u automobil je natankala ukupno 36,7 litara goriva. U Bjelovaru Cikoš navodno posjećuje članove obitelji.

"Uz najbolju volju ne mogu se sjetiti gdje sam bila 7. rujna prošle godine, pred osam mjeseci pa Vas ljubazno molim da mi pošaljete bilo kakav podatak, presliku ili slično što bi pomoglo da utvrdimo koje vozilo i po kojem poslu je u tom trenutku bilo u Bjelovaru", kaže nam Cikoš.

Glasnogovornici pred kućom ukrali službeni auto

Red je da podsjetimo i kako je Index već otkrio da službeni automobil 24 sata dnevno na raspolaganju ima i Zmajlovićeva glasnogovornica Dijana Sušac. Štoviše, njoj je automobil ukraden na kućnoj adresi, gdje je bio parkiran i tijekom vikenda, što je jasan dokaz da se Sušac privatno vozika državnim automobilom.

Činjenica da joj je pred kućom netko ukrao službeni automobil Sušac nije pretjerano uzrujala. Jednostavno ga je, kako kažu izvori Indexa u Zmajlovićevom ministarstvu, zamijenila drugim vozilom iz voznog parka kojim Ministarstvo zaštite okoliša raspolaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.