"I have a dream" 50 godina poslije: Godišnjica Marša na Washington i znamenitog govora Martina Luthera Kinga Jr.

Ilustracija i video: Youtube

DESECI tisuća Amerikanaca marširali su u subotu u Washingtonu prisjećajući se povijesnog Marša na Washington prije 50 godina.


1963. godine održan je prosvjed za "poslove i slobodu" koji se do danas smatra jednim od najvećih ikada u SAD-u. Cilj je bio borba za prava svih ljudi u toj zemlji. Vođa pokreta za građanska prava Martin Luther King Jr. tada je održao legendarni govor "I have a dream..." (Sanjam...).


Nakon pedeset godina američki glavni tužitelj Eric Holder obratio se okupljenima ispred Lincolnovog memorijala u Washingtonu, s istog mjesta s kojega je govorio King.

Marš koji je održan u subotu privukao je različite društvene slojeve, a naglasak je stavljen na skretanje pažnje javnosti na prava pojedinih skupina, kako bi dali doprinos kolektivnoj borbi protiv diskriminacije.

"Okupljeni, nakon 50 godina, njihov marš – naš marš – se nastavlja. I naš fokus se proširio i uključuje prava žena, Latinoamerikanaca, Azijata u Americi, homoseksualaca, invalidnih osoba i bezbrojnih drugih skupina širom zemlje koji se još bore za jednakost, za jednake mogućnosti i fer tretman“, zaključio je Holder.

Program obilježavanja nastavlja se do 28. kolovoza kada je prije 50 godina održan Marš na Washington.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.