Ikeini ormarići su opasni ako nisu pričvršćeni uza zid, u 2014. tako su smrtno stradala 2 dječaka

Foto: Ikea

STRUČNJACI za sigurnost upozorili su na opasnosti koje za djecu mogu predstavljati ladičari i ormarići iz Ikee koji nisu pričvršćeni uza zid, piše Guardian.

Komisija za sigurnost proizvoda u Americi tvrdi kako bi ljudi trebali prestati koristiti Ikeine ladičare, ormare i komode ukoliko nisu pričvršćeni na zidove.

Švedski gigant zato je ponudio besplatne alate kako bi konzumenti mogli provesti upravo te mjere i zaštititi svoju djecu.

Malm komoda pokazala se opasnom za djecu

"Ormari i ladičari mogu prouzročiti nesreće ukoliko nisu dobro pričvršćeni na zid", rekla je komisija za sigurnost.

Ikea i komisija potvrdili su da su dvojica dječaka tragično preminula nakon što je prošle godine Malm komoda koja nije bila pričvršćena uza zid pala na njih i ubila ih.

Dvogodišnjak iz Pennsylvanije umro je u veljači 2014. kada je komoda sa šest ladica pala na njegova prsa i priklještila ga za krevet, dok je 23-mjesečni dječak iz Washingtona umro nakon što se komoda s tri ladice prevrnula i također ga zarobila.

Ormari su sigurni ako ih se pričvrsti uza zid

Ikea i komisija za sigurnost primili su 14 prijava prevrtanja takvih komoda i ozljeda proizašlih iz toga. Ikea je upoznata i sa tri druga slučaja smrti od 1989. koji su prijavljena zbog modela ormara koji su se prevrnuli.


Tvrde kako se ladičari viši od 60 centimetara te verzije ormarića za odrasle više od 75 centimetara ne bi smjeli koristiti ukoliko nisu dobro pričvršćeni uza zid.

Komode Malm prodaju se još od 2002. godine i koštaju između 250 i 1.000 kuna. Ikea ipak tvrdi kako su ti proizvodi sigurni ukoliko su sklopljeni prema uputama koje se dobiju uz njih.

Provjerili smo od hrvatske Ikee koliko su upoznati s ovakvim događajima te je li kod nas moguće besplatno dobiti alate za pričvršćivanje i upute za bezopasno korištenje Malm ormarića.

U Ikei Zagreb možete besplatno dobiti dodatni set za pričvršćivanje

"Sigurnost proizvoda jedan je od glavnih prioriteta za tvrtku IKEA. IKEA komode i ladičari sigurni su za upotrebu kada se sastave prema priloženim uputama i pričvrste na zid.

Svaka IKEA samostojeća jedinica dolazi s detaljnim uputama kako pričvrstiti namještaj za zid pomoću sigurnosnih okova za sprečavanje prevrtanja koji su priloženi uz proizvode (vijci se prodaju zasebno jer tip ovisi o vrsti zidova na koje se pričvršćuje).

Upozorenje o važnosti korištenja sigurnosnih okova vidljivo je i na oznakama s cijenom, izložbenim primjercima i na web stranici, a kako bismo još jednom podsjetili kupce, dodatna upozorenja dodali smo i unutar samih proizvoda.


Od 2002. od kada se MALM komode nalaze u IKEA asortimanu prodano je ukupno 65 milijuna proizvoda diljem svijeta.

MALM komode se prodaju i u robnoj kući u Hrvatskoj, u godinu dana prodano ih je nešto više od 12.000 te nije bilo pritužbi kupaca na sigurnost proizvoda. Kupci koji trebaju dodatni set za pričvršćivanje, ako su originalni koji dolazi s proizvodom zagubili, mogu u robnoj kući IKEA Zagreb besplatno preuzeti dodatni komplet za pričvršćivanje.

IKEA je u nekoliko zemalja pokrenula kampanju „Secure it!“ kojom želi osvijestiti kupce o mogućnosti prevrtanja namještaja općenito, načinima kako prevenirati takve slučajeve i zaštititi djecu kod kuće", odgovorili su nam iz Ikee.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.