Index doznaje: Radman prebacio dio HRT-ovog poslovanja na ZAMP!

Foto: Ronald Goršić / Cropix

GLAVNINU svojih prihoda HRT, kao što je poznato, ostvaruje naplatom RTV pristojbe i prodajom marketinškog prostora. No, nisu to jedine stavke koje HRT-u donose novac.

Prihode, doduše znatno manje, HRT ostvaruje i od prodaje prava za reemitiranje svog programa kabelskim pay tv operaterima. Naknadu za reemitiranje programa od kabelskih operatera, međutim, HRT ne prikuplja direktno već to za njih radi - HDS ZAMP.

Za svoje usluge ZAMP naplaćuje HRT-u proviziju od deset posto. No, koliko točno HRT zarađuje od naknade za reemitiranje programa, nismo uspjeli doznati. "Odgovor na ovo pitanje zadirao bi u poslovne odnose s trećim stranama, stoga Vam u skladu s dobrim poslovnim običajima nismo u mogućnosti odgovoriti u ovom trenutku", rečeno nam je iz HRT-ove Službe za odnose s javnošću.

ZAMP u Hrvatskoj prikuplja naknade za europske javne servise

Aranžman HRT-a i ZAMP-a posljedica je odluke koju je Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, potpisao 30. travnja ove godine, a u kojoj stoji: "HRT je za period od 2013. godine opunomoćio EBU Cable Coordination da u njeno ime pregovara i sklapa ugovore s kabelskim i drugim ADSL/IPTV operaterima".


EBU je skraćenica od European Broadcasting Union, europske udruge koja okuplja javne servise, među njima i HRT. A interese EBU-a u Hrvatskoj, kada je u pitanju prikupljanje naknade za reemitiranje programa zastupa ZAMP, stručna služba Hrvatskog društva skladatelja ustrojena radi zaštite autorskih muzičkih prava i prikupljanja naknade za njihovo korištenje.

"U odgovoru na Vaš upit mogu potvrditi da HDS ZAMP od 2005. godine ima ugovor s EBU-om a vezano uz prikupljanje naknada za prava televizijskih kuća članica EBU-a prilikom korištenja njihovih programa u kabelskoj retransmisiji odnosno distribuciji. Što se tiče podataka o prihodima pojedine članice grupacije EBU (dakle televizijskih kuća za koje prikupljamo naknadu) temeljem ovih prava, molim Vas da se s upitom obratite na njihovu adresu, a s obzirom da nismo u mogućnosti javno davati te podatke", rekla nam je glasnogovornica ZAMP-a Marina Ferić Jančić, kod koje smo se pokušali raspitati o njihovom aranžmanu s HRT-om.

Kada smo HRT upitali zbog čega su na EBU prebacili ovlasti vezano za pregovaranje i sklapanje ugovora o reemitiranju programa, dobili smo sljedeći odgovor: "HRT nije nikome prebacio ovlasti. HRT kao i ostale javne televizije EBU članice koristi prednosti zajedničkih servisa neprofitabilne organizacije EBU i prilikom štićenja interesa članica na međusobnu korist i posebno vodeći računa o obveznoj zaštiti TV, autorskih i srodnih prava trećih".

Bivša Uprava se odrekla ZAMP-a, Radman mu se vratio


S Prisavlja također tvrde da opisani mehanizam postoji od 1999. godine, te da HRT nikad nije sklapao direktne ugovore s pay tv operaterima. Priča, međutim, nije baš tako jednostavna.

Činjenica je da je HRT naknadu za reemitiranje programa prikupljao pod okriljem EBU-a sve do prošle godine. Bivša uprava predvođena Josipom Popovcem tada je odlučila da će HRT o naknadi za reemitiranje direktno pregovarati s kabelskim operaterima. Smatrali su da izbacivanjem posrednika HRT može ostvariti veće prihode. U Popovčevoj upravi za to je bio zadužen Marko Ugarković.

Da je HRT pokušavao direktno s operaterima pregovarati o uvjetima reemitiranja vidljivo je i iz dokumenta naslovljenog "Cjenik  reemitiranja programa HRT-a na PAY TV platformama", kojeg je Radman potpisao 7. prosinca 2012. godine, a koji je i dalje dostupan na HRT-ovim internetskim stranicama. U tom cjeniku navedene su i cijene reemitiranja: kabelski operateri bi HRT-u za reemitiranje svakog od njegova četiri kanala trebali godišnje platiti 4,5 kune po pretplatniku.

Međutim, s obzirom da je 2012. godina na Prisavlju bila vrlo turbulentna, nikakvi ugovori s kabelskim operaterima zapravo nisu potpisani. Popovčeva uprava razriješena je prije nego što su taj posao stigli završiti, nakon čega je krenuo postupak biranja novog glavnog ravnatelja. Radman je za šefa HRT-a izabran u listopadu 2012. godine, a s obzirom da ni on u narednih šest mjeseci nije postigao nikakav dogovor oko reemitiranja, odlučio je HRT vratiti pod okrilje EBU-a, odnosno obnoviti poslovanje sa ZAMP-om.

Trgovački manevar "rejting efendije"

U svijetlu ove priče, nije naodmet podsjetiti na okolnosti pod kojima je Radman postao glavni ravnatelj HRT-a. Još i prije nego je predao kandidaturu, Radman je slovio kao favorit za novog šefa javnog servisa, prvenstveno zbog navodne podrške iz sjene koju mu je pružao Ivo Josipović.

Naravno, Radman tvrdi da Josipović s njegovim dolaskom na HRT nema nikakve veze, iako ne krije da je s predsjednikom RH u dugogodišnjem prijateljskom odnosu. U nedavnom intervjuu potpisanog je novinara Radman čak optužio da je u javnosti pronio glas da je glavni ravnatelj postao uz Josipovićevu podršku.

Međutim, činjenica je da je priča o Josipovićevom lobiranju za Radmana do novinarskih krugova došla od visokog izvora iz Vlade RH. Prema toj priči, koju je prenijelo više nacionalnih medija, Josipović je potporu SDP-ove saborske većine, potrebne da se Radmana instalira za šefa javnog servisa, osigurao vještim trgovačkim manevrom; premijeru Zoranu Milanoviću zauzvrat je navodno prepustio potpunu kontrolu nad kadroviranjem u tajnim službama. Te tako u potpunosti opravdao zarađeni nadimak "rejting efendija".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.