Index otkriva: Radman želi Josipovićevom ZAMP-u dati dio HRT-ovih prihoda od reklama

Foto: Hina, Index

HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA (HDS) odnosno njihova ispostava ZAMP od HRT-a zahtjeva da se potpiše trogodišnji ugovor vrijedan najmanje 67 milijuna kuna, no Nadzorni odbor unatoč neprestanom pritisku ravnatelja Gordana Radmana ne želi dati odobrenje za potpisivanje istog.
Prema istraživanju Indexa, dva su glavna razloga.

Prvi je potencijalni sukob interesa pregovarača HRT-a Borisa Sruka, a o tom slučaju Index je pisao u više navrata. Drugi razlog je bojazan kako je ugovor štetan po HRT. Uvidom u sporni ugovor, koji bi trebao biti tajna, a na kojem inzistira Radman jasna nam je i sumnja o mogućoj štetnosti ugovora.

Kako smo se uvjerili, a dijelove ugovora i objavljujemo, četiri su sporna detalja osim same cijene.

> HDS ZAMP: Ugovor s HRT-om smatramo realnim

Četiri sporna detalja

Prisavlje bi tako trebalo unaprijed plaćati iznose HDS-u odnosno svake godine plaćati predujam. Cijena nije fiksna, već se konačna cijena veže uz pad ili rast BDP-a na godišnjoj razini. Osim udjela u pretplati HRT-a, što je do sada bio slučaj, traži se i udio u marketinškom kolaču HRT-a. Konačno, HDS će imati uvid u cjelokupnu financijsku dokumentaciju HRT-a, a koja je zapravo označena kao poslovna tajna!? No, krenimo redom.


Ravnatelj Radman je, podsjetimo, od Nadzornog odbora HRT-a u dva navrata tražio da se prihvati Ugovor. Prvi puta je odbijen jer dokumentaciju o ugovoru nije na vrijeme predao članovima Nadzornog odbora, a drugi puta se čekalo očitovanje Povjerenstva za sukob interesa. Nakon što se Povjerenstvo proglasilo nenadležnim Radman je odmah za ponedjeljak 23. lipnja najavio održavanje sjednice Nadzornog odbora sa samo jednom točkom - prihvaćanje ugovora!

Novi ugovor i odmah na tri godine

Valja naglasiti kako bi "Ugovor o uvjetima korištenja autorskih glazbenih dijela" između HDS-a i HRT-a, trebao u cijelosti zamijeniti ugovor kojeg je potpisao Ivo Josipović još 27. travnja 1992. godine, a koji je imao 13 Dodataka. Odnosno ugovor kojeg potpiše ravnatelj Radman s predstavnicima HDS-a trebao bi postati temeljni ugovor, a svi dotadašnji dodaci se brišu.  

Gledajući dosadašnje Dodatke glavnog ugovora iz 1992. godine, plaćanje HRT-a reguliralo se u većini slučajeva  godišnje, no Radmanov ugovor vrijedio bi tri godine.

HDS traži od HRT-a 1,8 posto od ukupno ubrane bruto televizijske pretplate te 4,4 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate. To je u skladu s dosadašnjim ugovorima, no HDS od HRT-a traži i 1 posto prihoda ostvarenog od "marketinga, reklama i želja slušatelja", što do sada nije bio slučaj.      

Prvim ugovorom iz 1992. godine utvrđeno je kako će se HDS-u uplaćivati 2,5 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate te 0,4 od ukupno ubrane televizijske pretplate. Zahvaljujući dopunama ugovora ti postoci su mijenjani pa su tako 1998. godine s početnih 2,5 povećani na 4,4 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate, te s 0,4 posto na 1,8 posto televizijske pretplate.

Fiksni iznos umjesto postotka utvrđen je 2005. godine jer se htjelo financijski "pomoći HRT-u da se modernizira", no sada se opet vraćaju na postotke. I dodaju i onaj iz marketinškog kolača.



Ravnatelj Radman tvrdi da je ovaj višegodišnji ugovor dobar za HRT jer se izborio za 25 posto popusta. No, taj popust može biti ostvaren, ali i ne mora. Kako stoji u ugovoru popust može biti i veći, ali i manji, a gledat će se Bruto domaći proizvod (BDP) na godišnjoj razini. Prema toj računici ako BDP u Hrvatskoj bude rastao, popust će biti za tri posto manji.

Znači, ne 25 posto nego 22 posto. U suprotnom ako u sljedeće tri godine BDP bude padao, popust bi trebao biti za najviše tri posto veći. To bi značilo da bi umjesto 25 trebao biti primjerice 28 posto.



Isto tako HDS će imati pravo uvida u dokumentaciju koja je potrebna za obračun naknade. Prema ugovoru opunomoćeni predstavnici HDS-a moći će uz koordinaciju predstavnika HRT-a izvršiti uvid u financijsko poslovanje. Prikupljeni podaci predstavljaju poslovnu tajnu, a ako HRT ne dostavi dokumente u "propisanom roku", HDS će bez odgađanja moći raskinuti ovaj Ugovor!?

Zanimljivo je ovdje napomenuti kako je HRT posebno osjetljiv na distribuciju poslovnih tajni. HRT se tako potrudio napraviti sve kako bi mogli imati uvid u e-mail korespondenciju svojih zaposlenika. Zbog toga je reagirao HND i Sindikat novinara tvrdeći kako je riječ o špijuniranju vlastitih zaposlenika.


"Distribuirali su se dokumenti s oznakom poslovne tajne, pa je zbog toga dužnost HRT-a da zaštiti svoje interese i uredi odnose sa zaposlenicima", tvrdio je HRT. Sada nemaju problema poslovnu tajnu dijeliti s HDS-om!?



Također HRT ima plaćati HDS-u godišnji predujam. Ukoliko je HRT-ov predujam veći od godišnjeg obračuna HDS mora odmah izvršiti povrat preplaćenog iznosa. U drugom slučaju, ukoliko je predujam manji HRT mora odmah platiti razliku. Tako HDS ima privilegij da se naplaćuje mjenicama što nije slučaj kod ostalih pravnih subjekata koji se također naplaćuju iz RTV pristojbe.

Na ovaj dio već se očitovao ravnatelj Radman odgovarajući nedavno na pitanja Nadzornog odbora. Tako je Radman rekao kako su poslovi s HAVC-om koji se također naplaćuju iz pretplate regulirani Zakonom o HRT-u.

"Odnos HDS ZAMP-om nema nikakvu specifičnost u odnosu na druge kao što su HUZIP (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava), ZAPRAF )Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava) i ostali", tvrdi Radman.  
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.