Inicijativa mladih za ljudska prva prijavila Glavaša zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje

Foto: FAH

HRVATSKA Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) podnijela je jutros kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Glavaš je 1. veljače na dočeku koji je u njegovu čast organiziran na Trgu slobode u Osijeku izjavio kako je «napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990", podsjećaju iz Inicijative. Dodaju kako se ovo u kontekstu Glavaša "može i mora tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja odgovara".

Inicijativa je još 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavila Glavaša zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama postupila, kažu iz YIHR-a.

Pozvali su nadležni županijski sud i Vrhovni sud RH da hitno odrede pritvor za Glavaša zbog ovih kaznenih djela, a i u vezi s kaznenim djelima ratnih zločina za koje odgovara.

"Postoji opasnost od utjecaja na svjedoke"

"U načelu nema opravdanja za utjecaj na svjedoke u ovoj fazi kaznenog progona za ratne zločine, s obzirom na to da Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci nije sporio sudski utvrđene činjenice, pa time nema ni potrebe da nadležni sud ulazi u ponovni dokazni postupak, već treba ispraviti učinjene propuste u primjeni prava. Međutim, s obzirom na politički i društveni utjecaj Glavaša te niz izrečenih prijetnji, u Inicijativi smatramo kako se potencijalni pritisak na svjedoke mora prepoznati", napisali su.


Iako ne postoji opasnost od ponavljanja djela ratnog zločina nakon završetka rata smatraju kako se u kontekstu prijetnji koje izriče Glavaš sporne izjave mogu protumačiti kao prijetnja za počinjenje ubojstava političkih protivnika i građana srpske narodnosti, iako u promijenjenim okolnostima mira.

Poziv Milanoviću i Miljeniću da se očituju o Glavaševim izjavama

Inicijativa mladih napominje i kako su hrvatski političari trebali reagirati na Glavaševe izjave glasno kao i na one Vojislava Šešelja na slične događaje u Srbiji prilikom njegova puštanja.

"Visoki su dužnosnici RH, a u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pokazali visoki stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje. Time su pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, a što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti, kojeg je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima", zaključuju i traže od Milanovića i Miljenića da se jasno očituju o Glavaševim izjavama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.