Islamska država protiv Egipta: Sijecite glave članovima egipatskih sigurnosnih snaga!

Foto: FAH

ISLAMSKA država pozvala je pobunjenike na egipatskom poluotoku Sinaju da nastave napade na egipatske sigurnosne snage, da im sijeku glavu i učine sve kako se ne bi osjećali sigurnima, a taj poziv upućuje na jake veze između terorističkih skupina.

"Preplavite ceste eksplozivom postavljenim za njih. Napadajte njihove baze. Upadajte im u domove. Sijecite im glave. Ne dopustite da se osjećaju sigurnima", poručio je glasnogovornik IS-a Abu Muhamad al-Adnani na internetu egipatskim pobunjenicima.

Egipat: IS dio terorističke mreže

Egipatske vlasti, među njima i ministar vanjskih poslova, priznali su postojanje veza između IS-a i drugih militantnih skupina, uključivo jedne iz Egipta, ali su ustvrdili da u Egiptu nema boraca IS-a.

Egipat suzbija islamsku pobunu od 2013. kada je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva.

IS: Nastavite se boriti protiv "čuvara Židova"

Glasnogovornik IS-a je pohvalio militante koji izvode "blagoslovljene operacije protiv čuvara Židova, protiv vojnika Abdela Fataha al-Sisija, novog egipatskog faraona", govoreći o novome predsjedniku koji je naslijedio Mursija.

Militantna skupina Ansar Bajt al-Makdis s bazom na Sinaju lani je ubila stotine pripadnika egipatskih snaga sigurnosti i zadnjih tjedana odrubila glavu nekolicini ljudi tvrdeći da su špijuni izraelske obavještajne službe. Krvoproliće pokazuje da se jako radikalizirala ta skupina koja želi svrgnuti egipatsku vladu koja ima potporu Sjedinjenih Država.

Egipat uz SAD u koaliciji


Egipat je podupro poziv SAD-a da se oformi velika međunarodna koalicija koja će zaustaviti IS, a borba protiv IS-a bit će jedna od glavnih tema godišnjeg zasjedanja Opće skupšine UN-a koja počinje ovaj tjedan.

Islamska država, koju čine borci iz Iraka, drugih arapskih zemalja i brojnih drugih zemalja, uvježbava militante na Sinaju kako učinkovitije izvoditi napade.

Trojica policajca poginula su u nedjelju u eksploziji bombe u blizini egipatskog ministarstva vanjskih poslova u Kairu, a među poginulima je i jedan od ključnih svjedoka na suđenju svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju.

Egipat protiv Muslimanskog bratstva

Europska unija taj je napad nazvala "činom mržnje".

Egipat je nazvao Muslimansko bratstvo terorističkom skupinom i obećao eliminirati ga. Sigurnosne snage ubile su stotine pristaša Bratstva, tisuće uhitile i vodstvo izvele pred sudo čime su teško oslabile tu nekada najorganiziraju političku skupinu u Egiptu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.