"Izborni proces prošao uspješno": Više od 200 poginulih na dan izbora u Afganistanu

Video: YouTube

AFGANISTANSKO ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju kako je u odvojenim incidentima u subotu, kada je održan drugi krug predsjedničkih izbora u Afganistanu, poginulo 200 ljudi.



"Osamnaest vojnika je jučer ubijeno, a 74 su ranjena. Također su ranjena 63 civila u različitim dijelovima zemlje", kazao je glasnogovornik ministarstva Zahir Azimi, a prenosi njemačka agencija dpa. Po njegovim riječima, ubijeno je 176 talibana, a ranjeno njih 93. On je dodao da je broj sigurnosnih prijetnji u jučerašnjem drugom krugu izbora bio veći nego li u prvom krugu održanom 4. listopada.

Poginuli i članovi izbornih komisija

Jedanaest ljudi, među kojima su i članovi izbornih komisija s jučerašnjih predsjedničkih izbora u Afganistanu, poginulo je u eksploziji bombe koja je raznijela njihov autobus, objavio je u nedjelju guverner sjeverne afganistanske pokrajine Samangan.


Do eksplozije je došlo u subotu navečer nakon što su zatvorena birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u Afganistanu, na kojima se birao nasljednik sadašnjeg predsjednika Hamida Karzaija.

"Izborni proces bio uspješan"

Izborni dužnosnici objavili su jučer po zatvaranju birališta kako je izborni proces bio uspješan te da tijekom dana nije zabilježen niti jedan veći incident, bez obzira na prijetnje talibana koji su obećali bespoštedno napasti biračke urede.

Ove izbore smatraju testom za tu siromašnu zemlju koja je djelomično pod kontrolom talibana. Bijela kuća u subotu je objavila kako su predsjednički izbori u Afganistanu "važna etapa" prema demokraciji, inzistirajući na važnosti Neovisnog izbornog povjerenstva koje jamči legitimitet izbora.

"Sjedinjene Države čestitaju narodu Afganistana na uspješnom drugom krugu povijesnih predsjedničkih izbora", naglasila je Bijela kuća u priopćenju objavljenom prije objave nekoliko napada koje su izveli talibanski pobunjenici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.