Izglasane izmjene ZOR-a: Ukinuto ograničenje trajanja rada na određeno

Foto: Goran Mehkek/Cropix

SABOR je danas izmijenio Zakon o radu. S izmjenama koje su danas izglasane prije tri i pol su se mjeseca složili sindikalci i poslodavci. Ključna izmjena odnosi se na ukidanje ograničenja trajanja rada na određeno vrijeme.

Dakle, prvi ugovor o radu na određeno vrijeme poslodavac će s radnikom moći sklopiti bez vremenskog ograničenja. Drugi i svaki sljedeći ugovor s istim radnikom za isto radno mjesto neće moći biti sklopljen na duže razdoblje od tri godine. Ako se prvi ugovor sklopi na duže od tri godine, drugi se neće moći sklopiti na određeno vrijeme.

Također, izmjenama ZOR-a trebalo bi se olakšati otkazivanje ugovora radnicima tijekom probnog roka te se ukida ograničenje broja prekovremenih sati na mjesečnoj razini. Umjesto dosadašnjeg ograničenja od 32 prekovremena sata mjesečno, sada je utvrđeno ograničenje od najviše osam prekovremenih sati tjedno. Smanjeno je i minimalno trajanje odmora radnika između smjena s deset na osam sati.

Podsjetilo se i da se od 1. srpnja ukidaju radne knjižnice, koje Europska unija ne poznaje, a vladajući su donijeli propis da ministar rada može odrediti vođenje elektronske evidencije radno-pravnog statusa.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.