Ježić: Od Barišića sam dobio 300.000 eura za Sanaderov BMW

Foto: Damjan Tadić/Cropix

"OD MLADENA BARIŠIĆA dobio sam više od 300.000 eura u gotovini kako bi kupio BMW za Ivu Sanadera", posvjedočio je na Županijskom sudu u Zagrebu Robert Ježić.

Ježić, zbog čijeg svjedočenja je Sanaderu u prvom sudskom procesu već odrezana kazna od 10 godina zatvora, bivšeg premijera teško tereti i u procesu koji se vodi zbog Fimi-medije.

Na sastanak oko BMW-a su Ježića, kako kaže, pozvali Sanader i Zlatko Tomić, čija firma uvozi BMW-ove automobile u Hrvatsku. Ježić tvrdi da isprva nije želio preuzeti uplatu na sebe, ali ga je Sanader počeo zvati telefonom i vršiti pritisak, sve dok mu na kraju nije naredio da kupi sporni BMW.

"Shvatio sam da se radi o osjetljivoj situaciji i da ne žele da se vidi da je uplata došla iz Hrvatske", kaže Ježić. Kontroverzni riječki poduzetnik tvrdi da je po novac otišao u Barišićev ured u Carini, te da ga je prema fakturi koju mu je dao Tomić uplatio s računa u Švicarskoj.

Sanader je prigovorio istinitosti Ježićevog iskaza. Tvrdi da je njegov bivši prijatelj za vrijeme istrage imao drugačiju priču. "Nikad nisam zvao Ježića zbog BMW-a, a nisam ni znao kako će se ta kupnja realizirati, tako da nisam mogao tražiti da se to napravi iz inozemstva", kaže Sanader.

Svjedočila Boženka Vranar: Fond je imao dva ugovora s Fimi medijom, Mladineo je naredio da sve poslove dajemo njima

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu među ostalima je svjedočila i bivša tajnica i savjetnica te privremena direktorica u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Boženka Vranar.


Vranar je posvjedočila da je Fond imao dva ugovora s Fimi medijom te kako je tadašnji direktor Fonda Vinko Mladineo naglasio kako se sve promidžbene i marketinške aktivnosti moraju dati Fimi mediji.

Nedugo nakon toga, Mladineo ju je kaže, pozvao na sastanak s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak i tražio izuzeće primjene Zakona o javnoj nabavi. Tome se kaže usprotivila, na što je on rekao da je i on pravnik koji zna tumačiti zakon te da zna što radi jer je riječ o "višoj politici".

"Rekli smo da sva sredstva ne mogu biti upućena Fimi mediji zato što su neka sredstva već bila rezervirana po tom planu. To ga je razljutilo, bio je uznemiren", istaknula je Vranar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.