Još nismo dotaknuli dno, ali ekonomska situacija sve je gora!

Foto: HINA 

CEIZ indeks je u prosincu 2013. zabilježio smanjenje vrijednosti u iznosu od 0,58 indeksnih bodova u odnosu na studeni iste godine, objavio je Ekonomski institut Zagreb.

Smanjenje indeksa u prosincu šesto je uzastopno smanjenje vrijednosti CEIZ indeksa nakon razdoblja stagnacije od studenog 2012. do lipnja 2013.
 
Uzastopno smanjenje vrijednosti predstavlja promjenu obrasca ponašanja indeksa, koja upućuje na to da se ekonomska situacija u zemlji u zadnja dva tromjesečja prošle godine pogoršala te da pad ekonomske aktivnosti još uvijek nije dosegnuo dno.
 
Budući da je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja 2013. CEIZ indeks zabilježio pad vrijednosti, možemo očekivati da će realni BDP u zadnjem tromjesečju 2013. godine zabilježiti negativnu tromjesečnu stopu promjene.
 
 CEIZ Indeks(Izvor: Ekonomski institut, Zagreb)
 
CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.
 
Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.
 
CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.