Jure Šundov o Spaladium Areni: Čuvamo državni novac da ne propadne

NOVI tjedan je stigao, no dobrih vijesti u Spaladium Areni nema. Četvrti dan su bez struje, kako će dalje nije najjasnije. HEP je obustavio isporuku zbog duga od 125 tisuća kuna, no veći je problem račun blokiran na 15 milijuna kuna. Sportski grad koncem veljače blokirala je Erste banka iz Beča, koja je s Bank Austria bila kreditor posla.

Novca na računu nema ponajviše zbog toga što Grad Split od listopada prošle godine više ne plaća. Trenutni dug Grada Splita prema Sportskom gradu iznosi 10 i pol milijuna kuna, a za 10 dana stiže nova rata tako da će se dugovanje popeti na respektabilnih 13,6 milijuna kuna.

Opreza nikad dosta

Premda Grad Split više ne plaća, država svoj dio uredno financira sa kvartalnim uplatama od 4,5 milijuna kuna. Taj novac ne ide, međutim, Sportskom gradu, već Gradu Splitu, koji vrši zajedničku uplatu za oba partnera. Gdje je zapelo, što je s tim novcem, Indexu je otkrio dogradonačelnik Jure Šundov.

"Grad je oprezan, čuvamo i novac grada i novac države da se ne bi dogodilo da propadne. Postoji, naime, velika vjerojatnost da bi se novac, da ga uplatimo, iskoristio za isplatu plaća, ispunjavanje obaveza prema dobavljačima, kao primjerice HEP-u koji je Spaladium Areni isključio struju zbog neplaćenog duga. Od uplaćenog bi možda ostala polovica, a obaveze prema bankama su trostruke. Grad čuva novac za banke, a tekuće poslovanje Sportskog grada je njihova stvar. Zasigurno su nešto i uprihodili, a struja se može riješiti čim konzorcij uplati dug", kazao nam je dogradonačelnik Šundov.

Kerum i Milanović

Teško, međutim, da će konzorcij išta uplatiti. Najveći među tri tvrtke koje ga čine, splitski Konstruktor, ima vlastitih problema preko glave. Radnici su obustavili rad i najavili generalni štrajk zbog neisplaćenih plaća, a račun je u kontinuiranoj blokadi već dobrih sedam mjeseci.

Ne zna se što će biti. Kerum je prošlog tjedna zatražio sastanak kod Zorana Milanovića. Još nema vijesti kada bi se mogli susresti.

Banovina, Dračevac i Standa za spas Spaladium Arene

Postoji nekoliko raspleta. Stečaj konzorcija, davanje Gradu na upravljanje Spaladium Arene... "Bili bi u tom slučaju u velikom problemu. Tko zna kako bi Grad upravljao Arenom? Valja se zapitati ima li splitski bazen s pola milijuna stanovnika potencijal za jednu ovakvu dvoranu sa 12 tisuća mjesta", razmišlja Šundov. 

Kerumovi ljudi predložit će da Grad i država krenu u novi projekt i sami se upuste u izgradnju tornja, što podrazumijeva novo zaduživanje. Odakle novac? "Ukoliko bi se u taj novoizgrađeni objekt smjestila gradska uprava, nekoliko sudova, gradskih tvrtki, oslobodili bi njihove prostore, koji zasigurno vrijede neki novac. Banovina, Dračevac, Standa... U svakom slučaju, grad i država mogli bi dobiti jamstva banaka", uvjeren je Šundov.

Sportski grad traži jamstva za Cult i Guns & Roses

Vremena za premišljanje baš i nema. U Spaladium Areni su već otkazali koncert Kings of Strings sa Vlatkom Stefanovskim, a još se nadaju da bi se struja mogla nekako riješiti do 16. ožujka kada je najavljen Hari Mata Hari.

Direktor Sportskog grada Srđan Žižak pokušava spasiti što se još spasiti da. Nastojat će po svaku cijenu dobiti jamstvo od Grada Splita da će struje biti u srpnju kada su zakazana dva velika koncerta, 3. bi trebao nastupiti The Cult, a 17. Guns & Roses. Postoji, naime, opasnost da menadžment otkaže koncerte jer se o nevoljama Spaladium Arene već pročulo. Veliki je to udarac za Split koji se konačno izborio da mu stižu velika imena koja obično južno od Zagreba ne idu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.