Kako se ponašati u slučaju nuklearne nesreće?

NUKLEARNA elektrana Krško samo je 10 kilometara udaljena od hrvatske granice. Vjerojatnost nesreće je vrlo mala, ali stalno se radi na poboljšanju pripremljenosti snaga zaštite i spašavanja. Stoga se Grad Zagreb u suradnji s Krškom, a uz potporu Europske unije, priprema za postupanje u toj situaciji. O planovima za evakuaciju bilo je riječi na današnjoj međunarodnoj konferenciji, u organizaciji gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

"Kad se bilo što dogodi, Grad Zagreb ima rješenje za to - napustiti Zagreb i krenuti u pravcu Karlovca ili Rijeke", rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Izrađeni su i planovi evakuacije stanovništva po gradskim četvrtima, a u slučaju nesreće najvažnije su informacije.U slučaju nuklearne nesreće bježanje u skloništa u Zagrebu nije rješenje, jer ona nisu u funkciji.

"U atomska skloništa je vrlo teško ući zato što u njima ima smeća ili vode. Prema tome, ta su skloništa neupotrebljiva", kaže Kalinić.

Utješno je što su barem za sve škole i vrtiće osigurana i uređena skloništa. Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ističe važnost pripreme stanovništva za takve situacije. Navodi primjer japanske Fukushime.

"To stanovništvo je bilo jako disciplinirano, odgovorno i vrlo organizirano. To je ono na čemu trebamo raditi - na javnosti. Ona je to koja će izazvati paniku. Ako stanovništvo nije organizirano, dobro pripremljeno i izvježbano, mislim da ćemo imati katastrofu bez obzira o kakvoj se ugrozi radilo", smatra Perinić.

Grad Zagreb tiskao je i podijelio građanima 300 tisuća letaka o ponašanju u slučaju nuklearne nesreće, a savjet je imati uvijek u kući pri ruci lijekove, pitku vodu i dokumente.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.