Kerumov zamjenik o Spaladium areni: Ako banke puste ovrhu, Grad Split raskida ugovor i sve ide na sud

U BANOVINI je danas održan novi krug razgovora o Spaladium areni između Grada Splita, predstavnika konzorcija, odnosno njihove tvrtke TPN Sportski grad te Zagrebačke i Erste banke. Pred novinare bankari nisu htjeli jer nemaju ovlasti za iznošenje detalja dogovora prije no što o tome ne izvijeste svoje šefove, pojasnio je Kerumov zamjenik Jure Šundov.

U Gradu Splitu spremni na najgore

Nekakvog konkretnog napretka nema. Šundov je dosta uvijeno govorio o mogućnosti ovrhe, odnosno, blokade gradskog računa. Sve se vrti oko toga da Grad Split ne želi plaćati najam dvorane u već dogovorenim obrocima, sve iz straha da TPN ne proslijedi novac na račun banaka te ga potroši na plaće i ostale rashode. Šundov je dosta stidljivo najavio mogućnost da Grad plati nešto od zaostatka koji je naplativ u iznosu od preko 21 milijun kuna.

"Ako banke budu zadovoljne dinamikom plaćanja, onda neće pustiti ovrhu. A ako ne budu, mogli bi nam pustiti ovrhu. U tom slučaju, Grad Split će raskinuti ugovor o javno-privatnom partnerstvu te će cijeli slučaj završiti na sudu. To je scenario kojeg najmanje priželjkujemo, jer u tom slučaju svi gube, no spremni smo to već sutra napraviti ako se ukaže potreba", kazao je Šundov, koji i dalje forsira ideju o tome da Grad Split proda sve nekretnine kojima raspolaže te na taj način uz državnu pomoć financira dovršetak komercijalnog dijela projekta, koji nije napravljen unatoč roku koji je istekao koncem prošle godine.

Dvorani godišnje nedostaje od 10 do 15 milijuna kuna

"Mi blokadu ne očekujemo u idućih 10 dana. Nastavak gradnje se mora dogoditi jer je ova situacija neizdrživa. Dvorana se ne može sama financirati, jer na godišnjoj razini ostane 10 do 15 milijuna kuna nepokriveno, što Grad Split ne može financirati jer jednostavno nema prihoda iz kojeg može servisirati plaćanje. Moram još jednom ponoviti da mi nismo vlasnici arene, već je to tvrtka TPN. Kako nije dovršen toranj s garažom i trgovačkim centrom, Grad nije uprihodio ni 70 milijuna kuna komunalnog doprinosa, a ni komunalnu naknadu koja bi se plaćala. Dvorana bez tornja je poput auta na jednom kotaču. To nikako ne može voziti. Arena sama za sebe znači ključ u bravu", upozorio je Šundov. 

Vice Dodig iz Konstruktora tek je kratko primijetio kako je ugovor složen i da nije lako naći rješenje. Nešto više očekuje se od skorog sastanka u Zagrebu...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.