Kijev zabranio komunizam i druge "protu-ukrajinske ideologije"

Foto: Bogomolov.PL (Wikipedia)

SVIH PET stranaka u ukrajinskom parlamentu je podržalo prijedlog zakona o zabrani "komunizma", "nacizma" i drugih "protu-ukrajinskih" ideologija izazivajući zabrinutost za slobodu govora u naciji u kojoj Zapad i Rusija odmjeravaju propagandna umijeća.

Prema pisanju Newsweeka, zastupnici su složni u ocjeni da je Ukrajini potrebna "dekomunizacija" u pravnom, političkom i društvenom smislu, a okružni sud u Kijevu je započeo s postupcima koji će zabraniti aktivnost bilo koje komunističke stranke u ukrajinskom parlamentu iako se o prijedlogu (i implementaciji) zakona tek treba raspraviti.

Regulacija medija u ime nacionalne sigurnosti

Ukrajina je prošlog tjedna najavila i formiranje "Ministarstva za informiranje" kojim će rukovoditi Nacionalna garda sa svrhom da "uspostavi sustav nacionalne kontrole... i u ime nacionalne sigurnosti regulira emitiranje masovnih medija".

Građani su na najavu reagirali s prosvjedima i transparentima na kojima je pisalo "Pozdrav Velikom Bratu", povlačeći tako paralelu između "Ministarstva za informiranje" i fiktivnog "Ministarstva istine" u distopijskoj noveli Georgea Orwella "Tisuću devetsto osamdeset četvrta".

Iako Kijev uživa podršku Zapada za odgovor na, kako kaže ukrajinska vlada, "informacijski rat" kojeg je protiv Ukrajine povela Rusija, sve veći broj nezavisnih promatrača izražava zabrinutost zbog načina na koji se povela "dekomunizacija".

Koncept koji pripada autoritarnoj europskoj povijesti

"Sama ideja o stvaranju ministarstva informiranja je suprotna temeljnim principima slobode govora, taj koncept pripada autoritarnoj europskoj povijesti," komentirala ja za Newsweek predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović.

"Praktični zadaci koji će se predati vlasti, poput pisanja i nametanja smjernica za medijske izvore u Ukrajini, očita su prijetnja slobodnim i nezavisnim medijima," rekla je.

Protiv nove strategije Kijeva su i Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) koje ukrajinsku vladu upozoravaju da u "borbu protiv propagande ne krene s propagandom".

Planove o uplitanju politike u informiranje osuđuju i Reporteri bez granica. "Stavljanje vlade na čelo 'politike informiranja' bi predstavljao veliki korak unatrag koji bi otvorio put prema ozbiljnim prekoračenjima," ocijenio je glavni tajnik organizacije Christophe Deloire.

Ukrajinska vlada tvrdi da je svrha novih inicijativa sprječavanje ruske propagande koju karakteriziraju pojmovi "fašizam", "komunizam" i druge "protu-ukrajinske ideologije", odnosno da će rad novog ministarstva biti u skladu s nacionalnim ustavom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.